Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Om jag bara vore ödmjuk också, så vore jag perfekt!

Vi har gjort stora förändringar i vårt liv under de två senaste åren och jag undrar ofta om, eller kanske snarare hur, det påverkat mig som person?

Blir jag en bättre människa för att jag blir bättre på att spara?

Nej knappast!

Blir jag mer ödmjuk inför  det faktum att många lever enkelt, snålt eller fattigt när jag själv lever på mindre?

Nej, märkligt nog snarare tvärt om, åtminstone i vissa delar!

Blir jag olyckligare på jobbet och mer negativ till lönearbete när jag skriver skit och jobb och arbetsliv här på bloggen?

Oftast inte. Tvärt om, så är jag positivare till jobbet, har större respekt för mina arbetskamrater och har en mer nyanserad hållning till många händelser än jag haft på länge!

 

 

Som vanligt är nästan ingenting som jag tycker att det borde vara. Tankebanor som verkar så vettiga där inne i mitt lilla huvud går inte ihop sig i verkligheten. Livet är så mycket mer komplext där ute jämfört med hur det är i mina tankar.

Ta det här med ekonomi hos mina föräldrar och svärföräldrar som exempel. Båda är pensionärspar med ansträngd ekonomi. Förr kunde jag ha respekt för att dom inte hade det så kul när vi med 65 000 kronor per månad att disponera hade svårt att få det att gå runt.

Nu ser jag något annat. Dom gör av med i storleksordningen lika mycket pengar som vi gör nu, men dom har knappt råd att komma hit och hälsa på.

Av det så drar jag slutsatsen att vi inte är prioriterade. Bilen, kläderna, maten och prylarna är viktigare än barn och barnbarn.

Jaha! Gör det mig ödmjuk?

Nehe!

Jag nekar mina barn fina telefoner medan andra spenderar fritt. Jag gör mina val och prioriteringar medan andra gör andra.

Gör det mig ödmjuk?

Hardly, som dom säger på utrikiska!

Om jag ska försöka skapa någon struktur kring hur jag tänker så blir det två delar.

  1. Förståelsen för vad det innebär att leva på låga kostnadsnivåer.
  2. Synen på eget ansvar och det egna fria valet.

Har jag blivit ödmjukare för vad det innebär att leva på lite? Tja!? Vi har ju levt tajt förut, men det blir en ”reality check” som heter duga när man som vi ska backa från kostsamma konsumtionsmönster till andra mer enkla. Jag kan känna för att de som alltid måste hålla i pengarna upplever det frustrerande.

Men synen att det går att välja, eller att vi måste välja och prioritera, gör mig rätt krass ändå. Jag ser inte behovet av beslut och prioriteringar som ett problem, jag förstår inte varför det är konstigt. En vuxen människa måste ta ansvar och göra val och prioriteringar. Det ingår i det vuxna livet. Ekonomin är inget undantag, eller ens speciellt annorlunda mot andra områden.

 

 

Jag sparar för att jag älskar pengar! Vi sparar för att vi inte ser värdet i att spendera. Vi vill bygga upp en annan bas för vår tillvaro. Det kräver prioriteringar och beslut, vars konsekvens ibland är helt försumbara eller relativt ofta till och med positiva för oss. Tyvärr gör nog inte den insikten mig till en bättre, eller trevligare, människa.

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan!  Följ på Twitter!