Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Meny vecka 11

Vi har ju förhållandevis låga matkostnader och jag har redovisat i detalj tidigare vad vi köper under en månad. Då dök frågan upp vad vi äter, eller kanske hur vi äter, och jag ombedes redovisa menyn. Så, här är vecka 11. Första delen för mig personligen, andra delen för familjen.

Onkel Tom

Dag/mål Frukost Lunch Middag
Måndag Hemmagjorda fiskpinnar, potatis och cream fraiche sås
Tisdag Yoghurt och rostad smörgås
Onsdag Te och rostad smörgås Bacon och ägg Potatis och purjolökssoppa
Torsdag Te och rostad smörgås Spagetti och ost Hemmagjord pizza
Fredag Spagetti och köttbullar
Lördag Te och macka Grillad korv med bröd Grillad kyckling, bea och potatis
Söndag Te och macka Grillad hamburgare Yoghurt och macka

Några övriga noteringar.

Måndag kväll, kvällsmacka.

Tisdags kväll var jag och handlade på Lidl och köpte en kexchoklad.

Onsdag kväll hade vi kvällsmys och då åt vi fruktskål framför tvn.

Fredag var det fika på jobbet på eftermiddagen.

I helgen var vi i stugan och det blev lite grillat. Inte urtypiskt för oss kanske. Framför allt hamburgaren skickar lätt iväg matkostnaden något helt otroligt. Det är dessutom ofta en riktig kaloribomb.

Resten av familjen

Dag/mål Frukost Lunch Middag
Måndag Äldsta barnen macka (1 person) Aunt: Lunchlåda från helgen Hemmagjorda fiskpinnar, potatis och cream fraiche sås. (6 personer)
Tisdag Äldsta barnen macka (1 person) Aunt: Tonfisksallad, salladsrester från helgen Yoghurt och rostad smörgås (6 personer)
Onsdag Äldsta barnen youghurt (2 person) Aunt: Salami och brieostmacka. Potatis och purjolökssoppa (5 personer)
Torsdag Äldsta barnen youghurt (1 person) Aunt: Lunchlåda Hemmagjord pizza (6 personer)
Fredag Äldsta barnen youghurt (1 person) Aunt: Bjudlunch Spagetti och köttbullar (6 personer)
Lördag Te och macka hela familjen (6 personer) Grillad korv med bröd (6 personer) Grillad kyckling, bea och potatis (6 personer)
Söndag Te och macka (6 personer) Grillad hamburgare (6 personer) Yoghurt och macka (6 personer)

Lördag kväll åt vi en påse chips i mörkret.

 

 

Mars är sista månaden jag räknar med att vi ska ha sådant extremfokus på matkostnaderna som vi haft i första kvartalet. Sedan återgår vi till mer normal bokföring.

Att kunna föra kassabok under någon nämnvärd tid är en viktig egenskap om du vill få kontroll på dina kostnader. Med mat finns lite andra kul experiment att göra, ett är att jobba med dagsbudget. 100 kronor om dagen landar på 3 100 kronor en vanlig månad.

100 kronor kommer vi långt med om vi äter relativt traditionell mat. Men så fort det blir lite mer ”fancy” med extra tillbehör, som exempelvis hamburgare, så försvinner hundringen blixtranden snabbt.

Vad säger ni, skulle ni kunna leva så här, om inte vad är problemet.