Utdelningar januari – Månaden då mina högutdelar dog

8
14

Vilken start det varit på året. En världsekonomi i gungning och våra aktier i rejäl utförsbacke. Som lök på laxen ”nockades” MLPL ut och jag gav upp i MORL. Sammantaget så stod dom för över 10 000 kronor om året i utdelningar. Men värre än så, jag förlorade en rejäl hög med pengar på den usla investeringen. MORL och MLPL delade ut tidigt i månaden så sista utbetalningen från dom var passande nog denna månad.

Först med att belöna mig som aktieägare var IAK som delade ut 184 kronor. IAK är en ETF, en aktiefond, som innehåller amerikanska försäkringsbolag. Jag tycker sektorn är intressant av flera skäl. Främst är det den låga värderingen på försäkringsbolagen – i synnerhet på AIG och MetLife – som öppnar dels för aktivister, konsolideringar eller för goda möjligheter till återköp och därigenom skapa mervärde för aktieägarna.

IAKs fem största innehav.
IAKs fem största innehav.

 

Nyckeltal för IAK.
Nyckeltal för IAK.

 

Utdelningshistorik IAK.
Utdelningshistorik IAK.

 

Nästa utbealning kom från OXLC som betalade ut 1 322 kronor. Sedan delade MLPL och MORL ut 875 respektive 2189 kronor. Totalt fick vi 4 571 kronor denna månad vilket gjorde årets första månad riktigt bra ur ett utdelningsperspektiv.

 

 

Jag har skrivit lite om MORL och MLPL här ifall du vill ha mer information. Det mesta av pengarna jag hade investerat är borta men jag har inte helt gett upp sektorn MLPer. Därför gick de pengar som jag har kvar in i CEFen TYG. Här finns en läsvärd artikel på SeekingAlpha om just TYG.

That’s it! Mer om utdelningar, innehav och grafer över utvecklingen hittar du i fliken ”Aktieutdelningar”  i bloggens huvud.

8 KOMMENTARER

 1. Hej Onkel Tom,

  Riktigt snyggt resultat för januari! Jag kommer inom kort räkna ihop och publicera mitt inlägg om januari´s utdelningar och det ser ut som att du kommer ha ungefär 10 gånger så hög utdelning som mig för månaden. Kul att följa hur det går med dina MLPer, det skiljer sig från de flesta andra bloggare inklusive mig själv.

  Mål väl och lycka till
  /Utdelningsstugan

  • Tjena Utdelningsstugan,

   Rätt många svenskar har köpt Kinder Morgan som var en MLP. Men den har gått lika uselt den så det är väl inget som det bloggas så mycket om. Äger du några MLPer?

  • Hej Åke,

   I retroperspektiv önskar jag att jag valt annorlunda, men så märkliga investeringar är det inte. Historiskt sett har både den typen av bolag som MORL investerar i samt MLPer varit goda investeringar. MORL har lägre inneboende kreditrisk än preferensaktier och MLPer är riktiga bolag i energibranschen i USA. Jag tror inte heller att det är rätt tidpunkt att ge upp på MLPer nu så därför hänger jag kvar.

   Men några lärdomar har jag dragit. Bland annat så har jag blivit mycket mer skeptisk till utdelning som en faktor i investeringar. Balansräkningens inverkan på risk är en annan del. Hävstång är jag dessutom något mer tveksam till.

   • Ja som tur är så lär man sig, och vissa läxor är dyrare än andra. Det jag lärt mig genom åren är att det aldrig lönar sig att försöka timea marknad, välja vilken sektor som ska outperforma och så vidare. Det mest lönsamma för mig har alltid varit att Keep It Simple Stupid. Köp breda index, investera regelbundet och spela det långa spelet.

    Försöker man spela det spel som hela finansindustrin vill att du ska spela, dvs. använda hävstång, använda diverse finansiella produkter de tänker ut och så vidare blir vinnaren alltid de som sätter spelreglerna.

    • Jag håller med i det mesta men jag är inte helt mot hävstång och belåning. Men att indexfonder, och även faktiskt förvaltade fonder, ska få större plats framöver är helt klart!

     Jag handlar inte heller, precis som du är inne på, utan tänker långsiktigt. Den här gången var jag dock mer eller mindre tvingad att sälja eller bli inlöst.

  • Bra där Daniel! 🙂

   MLP står för Master Limited Partnership, som är en bolagsform som är speciellt lämpad för infrastrukturella investeringar, populärt inom amerikanska energinäringen. Finansierar hamnar, pipelines, kompressorer, borrtorn, lagringstankar, osv. Bolagsformen gör att stora delar av vinsten måste delas ut.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna