Passion och passionsvårdande åtgärder

2
10
Passion
Passion
Tom Boonen attackerar i en av vårklassikerna. Det är passion!

 

Passion, lidelse (av latinets patio= lida), kan betyda stark förkärlek till någonting, till exempel att man har passion för ett ändamål, en sak, en person, en förändring eller en åsikt.

Den ursprungliga betydelse är den kristna. Under 1800-talet får passion utifrån den kristna betydelsen en överförd betydelse av en kärlek som är så stark och mäktig, att den leder till lidande och död, främst i romantiska kärlekshistorier såsom Romeo och Julia, Tristan och Isolde. Därifrån har passion senare övergått till att syfta på en vurm i största allmänhet. Källa: Wikipedia.

Har du någon passion? (Från pension till passion på ett inlägg – förvirrande!?) Hur vårdar du den? Ett av skälen till vår omställning från ett ofokuserat liv till ett mycket mer fokuserat och enklare liv har sin grund i att jag är ganska passionerad och vill uppleva passion. Med det menar jag att jag har intressen som jag känner väldigt starkt för och vill uppfyllas av. Men det är inte lätt när livet blir ett enda kladd med skjutsa, jobba, städa, renovera, handla, semester- och tjänsteresor.  Tiden och orken tar slut. Ett liv fyllt av triviala saker, må så vara trevliga, är ett liv utan fokus. Ett liv utan fokus är ett liv utan passion.

 

 

Jag är engagerad, alltså jag engagerar mig lätt i vardagliga sysslor. Därför kan jobbet vara ganska nära passion för mig. Tyvärr, vilket säkert beror mycket på mig, är inte relationen till jobbet den samma längre. Nu är det mer försäljning av tid, kropp och hjärna. Det är en grå vardag, bitvis genomförd i en sinnesstämning väldigt lång från passion.

Passion
Klassisk Paris-Roubaix mark. Paris – Roubaix – l’enfer du nord (helvetet i norr) – är vårklassikernas konung. Drama, tradition och passion i sanslöst snygg förpackning.

 

Nu är det ju inte jobbets uppgift att förse mig med det jag vill, snare tvärt om, så ansvaret är på mig att säkra den passion jag behöver. Tyvärr, så är jag dålig på det.

Vår förändring, vår förenkling, till trots så har jag fortfarande svårt att forma min fritid på det vis jag skulle vilja. I hög utsträckning beror det på mig, familjelivet och min relation till min sambo. Även de begräsningar som jobbet ger har stor inverkan.

Så livet saknar gnistan*. Saknar passion. Vare sig jobbet eller fritiden öppnar upp och ger något gratis. Det är nog knappast en ovanlig reflektion för en småbarnsförälder mitt i karriären och livet.

Men livet är inte heller statiskt. Lite mindre att göra på jobbet, lite större barn ger lite större andrum. Och se där! Andrumen fyller sig inte själva längre när vi skruvat ned tempot.

Det börjar återigen finnas rum för lite passion! Jag ska för första gången på fyra – fem år följa vårsäsongens cykeltävlingar – vårklassikerna – på Eurosport. Det är två intensiva månader med tävling var och varannan helg. Vi kommer få se fantastiaska race med historik tillbaka till 1800-talet. Tuffa långa tävlingar på usla vägar, ibland i riktigt skitväder.

På söndag börjar det med Kuurne Brussel Kuurne i Eurosport. Men klassikarna startar faktiskt redan på lördag med Omloop Het Nieuwsblad fast då med fulstream om jag förstått det rätt.

* Det är lätt att gå vilse här och tänka att jag resonerar fel. Att njuta av det lilla i vardagen är inte en ersättning för passion. När surret minskat och vi tar det lugnare så är det mycket enklare att fånga guldkornen i vardagen. Men att leva här och nu ersätter inte passion.

2 KOMMENTARER

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna