Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Off-grid och fristäder – Ett stort steg mot frihet eller bara misär?

Bara dra och leva helt off-grid någonstans under en period, det skulle kunna vara ett riktigt bra sätt att ta ett sabbatsår. Eller?

Ja, jag tycker det. Jag har till viss del min sambo med på det. Men bilden av hur det faktiskt skulle kunna se ut i praktiken skiljer sig rätt rejält. Nu har vi ju köpt en gård så facit på hur vi valt finns ju, men livet är inte slut ännu så det finns möjlighet att drömma vidare. (Titta gärna på vad jag skrev i början på 2015 om vad vi önskade oss när det gällde framtida boende i inlägget: Hashfrittata – Living off the grid).

Att leva off-grid är att leva lite utanför samhället. Men det behöver inte innebära att man lever ensligt. Ett exempel på hela samhällen som lever off-grid är Slab City i USA. Jag tycker Slab City verkar spännande, men min sambo ser bara misär.

 

Ok, videon kanske inte visar det mest välanpassade off-grid samhället man kan tänka sig, men det finns andra alternativ. När vi gjorde research för att hitta lämpliga platser för att bo i Spanien så stötte vi på Beneficio i Spanien.

Nu tycker många att Beneficio är en riktig knarkarkvart också, men inte alla. Jag skulle kunna tänka mig en period där. Oavsett om off-grid livet är en ensam stuga i skogen eller i en alternativ by så är det något som signalerar frihet. Kanske mest från konventionerna, från alla måsten och ägandet. Från idén att vi ska lägga hela vårt liv på att finansiera vårt boende och samhällets höga krav på boendet. I de flesta delar i västvärlden finns stadsplanering, byggnadslov och krav som måste hanteras. Tillsammans med höga markpriser så blir boendet en gökunge. Vi måste jobba för att bo och vi hinner inte bo för vi måste jobba.

 

 

Att leva off-grid ger en möjlighet att bryta den spiralen. Det tycker jag är det som lockar men också förskräcker lite.

Vill du läsa mer?

off-grid

Hippieflum och grön vänster existerar inte i ett vakuum. Grön anarkism – anarcho-primitivism har funnits länge.

 

Läs gärna den mycket läsvärda Anarcho-primitivism (enklare och mer lättsmält svensk länk) på Wikipedia. I synnerhet Beneficio Spanien där Edgar i den andra videon lever, är nära den anarkistiska primitiva läran.