I februari får jobbet vara i fokus här på bloggen

Under december och januari har det varit starkt fokus på sparande här på Onkel Toms stuga. Nu går det bara att variera det och tugga glädjen i sparandet till en viss gräns innan det blir skittjatigt så det är dags att bredda innehållet i bloggen lite. Lite mer tillbaka till rötterna blir det, men en del nytt också.

I februari tänkte jag ha lite mer fokus på jobbet. Mitt jobb och allas vårt arbetsliv. Jag har också lite färdiga inlägg kring vårt sätt att jobba med vanor och så måste vi börja diskutera vår gård och målen för året där.

Jag ser på trafiken och på på kommentarerna att en familjs ekonomi ett intressant område för många. Misströsta inte, sparande kommer fortsatt vara viktigt här på bloggen och inte minst inläggen kring våra månadskostnader fortsätter som vanligt.

 

 

Jag har någon sorts vapenvila med mig själv, min relation till min arbetsgivare och arbetsplatsen just nu. Men det flödar in enastående lite energi. Aunt Tom har däremot fått besked om att hon får full bonus för förra året och är på kul kurs denna vabvecka – så där rullar det på lite bättre.

Hur är läget för dig när vi pratar jobb och arbete?

Vad tycker och tänker du om ditt jobb just nu?

Resultat

Loading ... Loading ...

Fyll gärna på i kommentarerna kring det som behöver sägas om våra jobb.

You may also like...

14 Responses

 1. Mrs Lyckopeng skriver:

  Jag älskar mitt jobb, däremot är jag inte glad över min lön. Det skulle varit trevligt med lite input när det gäller löneförhandling :))

  • Onkel Tom skriver:

   Hej Mrs Lyckopeng,

   Vad roligt att någon är positiv kring jobbet! Jag har inga bra tips alls kring löneförhandlingar tyvärr, annat än att det möjligtvis är viktigt att ställa krav.

   Att förhålla sig till lönen är svårt. Jag jobbar för lönen, som de flesta och gör rätt mycket för att kunna öka den om det bara är ören. Samtidigt har jag träffat många som är ledsna och förtvivlade på sin arbetsplats, men aldrig för just lönen.

  • Daniel skriver:

   Underligt nog så fick jag mina största löneförhöjningar när jag struntade rätt mycket i lönen och bara ville tillverka en riktigt bra produkt, och det helt utan förhandlingar. Efter det så inbillar jag mig att göra ett bra jobb hjälper, men det gäller nog bara i den privata sektorn och där folk faktiskt kan se och tycka om jobbet du gör.

   • Onkel Tom skriver:

    Ja, det är svårt med lön. Jag minns en gång för länge sedan då jag jobbade arslet av mig för företaget skulle lyckas och chefen iofs gav mig cred för det men konstaterade att jag inte sysslat med det hans avdelning var tillsatt att göra. 🙂 Det var privat sektor.

 2. Per Penning skriver:

  Längtar hem redan när jag går in genom dörren till kontoret.
  Funderar hela dagen på allt jag vill göra när jag kommer därifrån.
  När jag lämnar räknar jag tyst på att jag tjänar för bra för att dra mig ur karusellen.

  • Onkel Tom skriver:

   Då har du lite som jag även om det faktiskt inte alltid är så illa rent generellt. Jag tittar ut genom fönstret och längtar ut. Men samtidigt är jag glad för jag har ett fönster.

   Jag jobbade ett år utan att se dagsljus, det var ännu sämre.

 3. frivid42 skriver:

  Ja, som nybliven i skaran Jobb? så kan jag säga att så här långt så är friheten exakt så bra som man kan tro. Samtidigt har jag aldrig hatat mitt jobb, det har funnits situationer på jobbet som jag varit ganska frustrerad av men aldrig att jag hatat jobbet. Mina kollegor och chefer har jag oftast kommit överens med och det har alltid funnits ljusglimtar som vägt upp allt det mindre roliga.

  Eftersom min blogg handlar om att ta sig ur ekorrhjulet så kan nog bilden vara att man hatar jobbet men egentligen är det i så fall det traditionella arbetslivet som jag inte är så förtjust i. Jag kan inte riktigt se poängen i att vi spenderar så stor del av våra liv på jobbet när vi blivit så effektiva att vi egentligen borde kunna jobba några få timmar i veckan och ändå ha en bra livssituation fylld av möten mellan människor och naturupplevelser. Ändå har jag inte haft söndagsångest en enda gång de senaste åren och känner inte att jag flyr ifrån något utan jag ser att jag går från något som sammantaget var OK till något som är FANTASTISKT!

  • Onkel Tom skriver:

   Tack, du gör det så mycket enklare för oss som slavar 🙂

   Det finns så många nyanser när vi pratar om inställningen till jobbet. Att reta sig på något är en sak. Att bli demoraliserad är en annan. Att gruppdynamiskt lämna företaget men i praktiken vara kvar är ett tredje …

   Sedan har så mycket varierat över tid … Så låt oss se vad du och vi säger framöver.

 4. Pedro skriver:

  Jag tror inte ni själva i Sverige förstår hur ”bra” ni har det. Momsen på mat är superlåg, ändå betalar ni långt över genomsnittet för er föda. Projektet med ny järnväg för 300 miljarder kronor är bara toppen av svensk hybris. Största problemet är skatten på arbete och avsaknandet av skatt på bostad. Ni betalar statlig inkomstskatt redan vid 340 000 (€37000) plus världens (?) högsta arbetsgivaravgifter på 32 %. Det är obetydlig skatt på fastigheter och ISK. Vem ska arbeta och betala skatt?
  Jag och min fru bor i annat EU-land skrattar när vi räknar på hur många timmar vi skulle arbeta i Sverige för att hålla samma standard.
  Jag förstår onkel tom som helst vil köpa sig en gård och försörja sig på passiv inkomst. Det håller bara inte. Sverige behöver folk som jobbar.

  • Onkel Tom skriver:

   Hej Pedro,

   Jag är relativt positiv till Sverige. Vi har fyra barn vilket skulle göra oss unika i södra Europa. Ser man på kostnadsläget så uppfattade inte vi det som att Spanien och Portugal skulle ha några kostnadsfördelar för en barnfamilj. Tvärt om!

 5. Stefan skriver:

  Hej, Onkel Tom och tack för en grym och spännande blogg.

  Jag inser hur bra jag har det när jag funderar över min arbetssituation. Jag arbetar tillsammans med mina föräldrar, bror, syster och sambo på ett mindre fastighetsbolag. Jag kan inte slåss med toppbloggarnas löner men mitt arbete är väldigt fritt. Jag har t.ex. väldigt ofta med mina barn på kontoret där vi har ett barnrum åt dem. De få gånger jag tröttnar på jobbet så är det bara att påminna sig om att jag utvecklar mitt eget arv och får rättså bra betalt samtidigt…

  • Onkel Tom skriver:

   Välkommen Stefan!

   Jag är kluven, jag har ju strävat efter den typ av arbete och arbetsplats som motsvarar det jag har. Men något har hänt på vägen. Så vårda det du har men var ödmjuk för att det du har idag inte passar i morgon.

 6. Lily skriver:

  Bra med lite ‘jobbinlägg’ eftersom det är väldigt aktuellt för mig just nu. Som jag har skrivit i kommentarerna tidigare, så är jag på jakt efter nytt jobb och har sagt upp mig. Mycket spännande process och just nu är jag på topp och helt övertygad om att jag gjorde rätt. Tar mig tid att tänka över vad jag vill jobba med, träffar coacher och headhunters, läser om många spännande företag. Har fått ett erbjudande som jag tackade nej till pga låg lön och usla villkor, har varit på intervjuer och gjort olika tester och i vissa fall inte blivit den utvalda. Klart jag blir ledsen/besviken då, men det går över ganska fort och så sätter jag igång med att söka på nytt. Det är viktigt för mig att utvecklas och att känna att jag bidrar med meningsfulla saker. Jag personligen klarar inte av att sitta och räkna timmar även om jag har bra betalt.

  • Onkel Tom skriver:

   Helt rätt Lily, det gäller att ligga i om man ska söka jobb och inte bli för nedstämd om man blir ”ratad”. Det ända man kan göra är att göra sitt bästa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *