Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Hur mycket av självgodhetens mecka tål Sverige? – Hjärtligt välkommen till bloggen som pissar på drunknade barn!

Hjärtligt välkommen till detta självgodhetens mecka! Denna blogg. Ett spelkort i det, vår vita, medelklass white-privilege spel. Ett sällskapsspel där vi ägnar oss åt anala betraktelse samtidigt som vi helt världsfrånvänt vältrar oss i eget navelludd och odlar vårt ego till grandiosa proportioner. För vissa är vår självgodhet och självupptagenhet så stor och provocerande att vi lika gärna kunde pissa på världens problem och Syriens döda barn!

– Vad fan är det här för start på ett blogginlägg, frågar min låssaskompis D med skeptisk röst.

– Jag har insett att min strävan efter frihet är kränkande. Det handlar inte om att jag ska bli fri. Vi ska alla bli fria.

D tittar på mig och jag blir rädd för att min låtsaskompis som hängt med så många år ska lämna mig på fläcken. Sedan spottar han ur sig:

– Idiot! Den här bloggen handlar väl om att leva enklare. Om att skapa sig mer egen frihet utan att göra det på andras bekostnad. Att göra mer med sitt liv än att konsumera. Se andra värden i livet.

– Ja, det är åtminstone det jag skulle vilja förmedla. Det kanske har blivit lite mycket matpriser ett tag, men …

Jag kommer inte längre. D lyfter handen och stirrar stint på mig. Sedan reser han sig upp och går ett varv i rummet. Det är som om han försöker hitta goda sätt att formulera sig. Jag tar chansen och fortsätter prata.

– Alltså Andreas Gustavsson, chefredaktör på ETC, tror inte Sverige tål så mycket mer individfixerad självgodhet. Då kommer granarna börja tappa barr eller nåt!?

D stannar och stirrar på mig.

– ETC?! Kommunistblaskan?

Jag nickar. Men törs knappt se honom i ögonen utan tittar lite förstrött på en fin lampa som hänger i fönstret. Jag tänker att den är dyr. LED-ljuset är vitt. Lampan kanske heter White Privilege tänker jag.

– Vad är det ETCs chefredaktör inte gillar här? Det här flummet du håller på med kan ju knappast kallas moderatpropaganda. En moderat är fet och bilberoende. Det leder till högt blodtryck som komiskt nog ofta leder till impotens. Oförmågan att glädja sig över fria njutningar leder till att han snart personifierar sitt kroppsliga tillkortakommande. Han blir en surkuk alltså! Ända onanin som då är möjlig är gnällandet över Sveriges förfall och Miljöpartisternas kärlek för trängselavgifter.

– Ö, jaha?

– Men surkukarna får ofta dricka alkohol och äta vettiga äpplen!

D gör en konstpaus för att säkerställa att jag förstår. Men det gör jag inte alls. Så han fortsätter:

– Jo, alltså. Din sida cyklar omkring, dricker te och äter billiga jävla skitäpplen från Lidl. Det är vänster. Inte höger! Du och surfittorna på vänsterkanten är i samma båt som han på ETC. Det här är vänsterflum! Han är inte sur på dig.

– Surfittor?

– Det är dom dåliga skitäpplena från Lidl och allt jävla tyskt bekämpningsmedel som följer med som gör det.

– Du verkar ju ha världsbilden klar för dig D. Höger och vänster liksom. Men vänstern gillar inte det jag gillar.

– Jo. Det måste dom göra, sa D.

– Nej, här ska du få höra. Jag gillar ju ”Familjer på äventyr” och liknande företeelser där människor bryter mönster och gör något annorlunda.  Senast var det en blogg som heter ”Ett annat liv” med ett inlägg som någon hade länkat till från en Facebookgruppen Frivillig Enkelhet. Det handlade om Claes som sålde allt och flyttade till Indien. Han är skitlycklig nu!

– Jävla flum. Han hade varit lycklig på Essingeleden i en Mercedes också.

– Jo, kanske det. Men både ”Familjer på äventyr” och Claes flytt till Indien rör upp känslorna hos människor. På Facebookgruppen ”Frivillig Enkelhet” blev det så mycket negativ energi kring Cleas att inlägget togs bort av den som skapat det. Efter det skrev moderatorn ett inlägg om att det var lite mycket negativt fokus och då blev det ett jävla liv för det.

– Äpplena. Det klart som fan man blir sur av Lidls billiga äpplen. Jag skulle gnälla på allt skit jag också om jag inte fick äta ett rejält äpple ens.

– Andreas på ETC tycker ”Familjer på äventyr” kränker Syriska döda barn.

Det var nästan så underläppen darrade när jag sa det. D tog datorn ifrån mig och läst Andreas inlägg.

– Alla vi som kan? Vad fan menar han med det?

– Det är samma sak som dök upp i Facebookgruppen. Jag vet inte riktigt vad dom menar men det finns många som blir provocerade av Claes och långdistansseglare. Och förmodligen av den här bloggen också.

– Jag tror jag fattar sa D. Jag har blandat samman sakerna lite. Att hålla på med dit flum att försöka hitta ett enklare liv som ger mer är hippieflum, inte vänsterskit. Men dom här forumen och bloggarna med hippieflummet är ju fulla med vänster- och miljömuppar. Vad gör dom där då?

 

 

Plötsligt fallerade Ds enkla världsbild. Han såg osäker ut.  När jag inte svarade fortsatte han.

– Vem är det som inte kan? Och vad är det dom inte kan? Surkukarna kan ju inte, men bryr sig ETC om det?

– D, jag vet fan inte. Men tydligen så är det många som retar sig på självförverkligandet och det faktum att vi tar ansvar för vårt eget liv. Att surkukarna, som du kallar dom, blir osäkra av att vi bryter normer kan jag i någon mån relatera till. Men den andra frustrationen som verkar bottna i att vi är självcentrerade och endast odlar en medelklassdröm, ouppnåelig för de flesta, förstår jag inte riktigt. Precis som du också tangerade förut så förstår jag inte riktigt varför det är så många som läser och aktiverar sig på bloggar och i forum som anser att det är ideologiskt felaktigt att fokusera på sitt eget liv och göra det bästa av situationen. Men jag får det inte att hänga samman riktigt.

– Jag ger mig fan på att det är de billiga äpplena. Det är att spara på fel sak!

Vad säger ni? Är det negativa typer som vill slå fast det omöjliga i allt och hela fy fan som härjar på bloggar och Facebookgrupper, eller har vi vita medelklass helt tappat styrfarten och ägnar oss åt navelskådning modell grande?

Jag har tangerat samma område som detta inlägg berör vid ett tidigare tillfälle.

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan!  Följ på Twitter!