Detaljerad nedbrytning av matinköp januari – vad var det vi köpte?

Vi har gjort det mesta vi kan för att spara pengar. Vi har flyttat, sålt bilen, sagt upp barnomsorgen där det går, slutat försäkringsknarka, slutat dricka alkohol och dragit ner på aktivitetsnivån drastiskt.

Allt det här har vi gjort samtidigt som vi ökat vår upplevda livskvalité.

Vi har också dragit ner matkostnaderna. Men där vill vi göra mer. Av flera skäl. Dels tror jag att vi inom det här området, som inom många andra, både kan öka livskvalitén samtidigt som vi lever billigare. Men kring maten finns en ytterligare ”twist”. Vi vill bli självförsörjande på mat under 2017-2018. Sammantaget gör det här att vi valt att hålla detaljkoll på maten under första kvartalet 2016. Våra kostnader i januari hittar ni här. Nu ska vi titta på vad vi faktiskt köpte.

Livsmedel Antal Enhet Kommentar
Ägg 68 st
Kött 8,5 kg
Färdiga köttbullar 2 kg
Bacon 18 st
Kebabkött/hamburgare/kryddjärpar mm 0,5 kg
Korv/blodpudding 11 förpackning blandade sorter
Köttbaserat pålägg (leverpastej/salami mm) 1 förpackning leverpastej
Kycklingkött 4 kg
Fisk/kaviar 4 förpackning torskblock
Matfett (smör/rapsolja) 6 kg 4 liter olja, 2 kg smör
Jäst 8 st
Köpebröd (limpa och knäcke) 5 förpackning mjukt bröd
Korvbröd 42 st
Hamburgebröd 36 st
Mjöl (vete och råg) 10 kg
Socker (sirapsflaskor, bitsocker, strösocker) 2,5 kg  2 sirap, 1 strösocker
Potatis 11,5 kg
Pulvermos 0 kg
Frukt 12 kg päron, apelsin, äpple
Torkade tomater 0 kg
Tomater 2 kg
Tomatsoppa 1 kg Kelda tetra (1l = 1kg)
Gullök/rödlök 1,3 kg
Paprika 0,6 kg
Slanggurka 2 kg
Morötter 4 kg
Palsternacka 0,5 kg
Kechup 2 kg 2 Lidl ketchup
Sylt (jordgubb och hallon) 1 liter jordgubbssylt
Krossade tomater på burk 4,8 kg (12x400g st = 4,8 kg)
Inlagda rödbetor 1 kg 1 liten burk
Vitlök 0 kg
Kronärtsskocka på burk 0 st
Bönor på burk 0 st
Purjolök 0 kg
Majs på burk 3 st
Sallad (isberg/romano/spenat/ruccola mm) 0,3 kg
Blomkål 1,7 kg
Broccoli 0,5 kg 1 st
Gröna ärtor 0 kg
Kål 2,5 kg 1 st
Kålrot 1,7 kg 1st
Solrosfrön 0,5 kg
Saft 5,5 liter
Kryddor 3 st vitlökspulver, sambal oelek, chilipulver
Ost 4,7 kg
Mjölk 21,5 liter
Mozzarella 3 st
Grädde/cream fraich/gräddfil/matyoghurt 2 liter
Yoghurt/fil 6 liter
Ris (ris/couscous/bulgur mm) 4 kg ris
Pasta (alla sorter) 3,7 kg
Sylt (lingon, blåbär) 0 liter
Svamp 0 liter

Kommentarer och slutsatser

Hönor

Ägg                                        68st

Cirka 3 om dagen. En höna producerar knappt 1 ägg om dagen. För att hantera perioder av låg produktion plus framtagning av kyckling till slakt så behövs 10-15 höns.

Fågel/kanin/get

Kött totalt                           11 kg

Bacon                                   18 förpackning  (är svår att få ut av något annat än gris)

Korv/blodpudding           11 förpackning

Kycklingkött                       4 kg

Kött äter vi ju i dag det som finns i affären dvs främst nöt och gris. Ska vi ställa om mot självhushåll så blir det mer fågel, kanin och kanske get. 

Kyckling blir en viktig proteinkälla tillsammans med kanin.  Höns har vi redan sagt 10-15 st. Kaniner börjar vi nog med två honor och en hane. Kaninerna bör ge 3 kullar om året a 8 ungar. Totalt blir det 24 ungar som vid slakt ger 1,5 kg kött. 36 kilo kött från kanin per år (3 kg/mån) är vad vi räknar med. 

Fiska själv

Fisk                                         4 torskblock (2 middagar)

Fisk äter vi inte så mycket egentligen så vi kommer nog köpa det vi behöver.

Bikupor

Socker                                   2 kg         (honung är ”dubbelt” så söt så ca 1 kg honung på 2 kg socker)

Att ha honung istället för socker funkar i mycket men sämre i sylt och saftning.  Honungen har inte samma konserverande förmåga och smaken slår lätt igenom.

Odla

Potatis                                 11,5 kg

Morötter                             4 kg

Palsternacka                      0,5 kg

Blomkål                              1,7 kg     (1 huvud)

Broccoli                               0,5 kg     (1 st)

Kål                                       2,5 kg     (1 huvud)

Kålrot                                  1,7 kg     (1 st stor knöl)

Lök                                       1,3 kg

Solrosfrön                          0,5 kg (ej foderbehov)

Inlagda rödbetor              1 kg

Majs på burk                     3 st          (kanske 9 kolvar)

Det mesta här är inga konstigheter att odla och vissa grödor lagras som de är. Andra kommer vi behöva förädla (inläggningar) eller förvälla och frysa in (till exempel rödbetor, blomkål, majs).

Tomater                               8 kg

Ketchup                               2 kg

Det mesta av detta är förädlade varianter av tomat, det vill säga konserverade/infrysta krossade tomater. 2 kg av de 8 kg, är färska tomater och det kommer vi inte ha i ett självhushåll så här års.

Ketchup har vi inte räknat på, men enligt Google så går det åt ungefär 5 kg tomater till 1-1,5 liter ketchup. 

Vi gör åt en hel del tomater, ska vi fortsätta med det så är nog ett tunnelväxthus nödvändigt!

Paprika                                 0,6 kg     (3st)

Slanggurka                           2 kg         (4st)

Sallad                                    0,3 kg     (1 huvud)

Detta är grönsaker som inte är i säsong nu så i ett självhushåll så blir den gurka vi äter inlagd gurka. Paprika får vi njuta av på sommaren. Sallad går att få ganska tidigt.

Frukt                                      12 kg

Vi äter en del frukt, främst äpplen. Det går bra att lagra vissa sorter så långt fram som mars, men vi är osäker på om vi har vinteräpplen på gården i dag. Troligen finns inte heller tillräckligt många träd totalt för att vi ska vara självförsörjande ens på hösten. Frukt kan man ju delvis styra om mot morötter på vintern, kanske torkade äpplen/torkade blåbär/nyponsoppa av egna nypon mm. Hoppas på någon granne som vill bli av med frukt som vi kan ta!

Vi får dessutom sätta några träd till. 

Saft                                        5,5 liter

1 kg bär = 1 liter saft. Vi kan dryga ut med rabarber och så har vi massor av vinbär. Ska vi bli självförsörjande så behövs bort mot 70 kg bär.

Sylt                                         1 liter

2 kg jordgubbar = 3 kg sylt.

Get

ost                                          4,7 kg

Mjölk                                    21,5 liter

Mozzarella                          3 st

Denna månad blev extrem på mejerier och det kanske vi ska jobba på, speciellt om vi inte tänker ha get. Men har vi get så ska ju mjölken gå åt…

Omställning/byta ut mot sådant vi kan producera

Övriga mejerier                2 liter

Grädde kan man inte få av get, svårt med viss fetare yoghurt, kanske använd ricotta istället för yoghurt. 

Yoghurt/fil                        6 liter      (fil på getmjölk??)

Ris                                       4 kg         (mer potatis och kanske riven blomkål istället?)

Pasta                                   3,7 kg

Nu är just ris och pasta inga stora utgifter och troligen en trevlig variation. Övriga mejerier får vi fundera lite på (även om vi har get).                                           

You may also like...

29 Responses

  1. Aunt Tom skriver:

    Ett förtydligande: De varor vi listat är bara sådana vi skulle kunna ersätta med självhushållning. Så läs inte listan som att det var bara detta vi åt, utan mer vad vi skulle kunna börja jobba med som självförsörjande. Övriga varor som hamnar utanför denna lista kan vi naturligtvis också jobba för att ersätta men det får bli ett annat inlägg i så fall.

    • ANNA skriver:

      Shit vad mycket kött ni äter under en månad!

      Om ni inte kan ha egen gris där ni bor kanske det finns någon granne som låter er köpa in sig och att bli kompis med ett lokalt jaktlag kan vara en bra idé. Gäss, ankor, kalkoner är annat som funkar fint att ha, kanske att gässen kan vara lite räliga iom att de kan bli riktigt aggressiva.

      Har in en tork/torkria? En sån som man kan torka svamp, örter, frukt grönt, tunna skivor kött etc. Det finns annars beskrivning på nätet om hur man gör en egen stor effektiv.

      • Onkel Tom skriver:

        Tycker du? 10 kg delat på 30 dagar ger 330 gram per dygn utslaget på två måltider. Dessutom var vi hemma en del i januari så det var sex personer både morgon, middag och kväll.

        Vi räknar nog med att köra enkelt, så gris går bort. Höns, ankor, vaktel och kanin får bli proteinkällorna till att börja med. Näst på tur är get.

  2. Rödbetor bör kunna förvaras svalt i en stuka eller jordkällare utan inläggning.

    Sallat går att odla året om inomhus, skaffa en bra växtbelysning bara.

    Ni kanske bör fundera på att grodda mer för näringen (ärtor, solrosor, alfalfa, mungobönor osv). Solrosor kan ni odla för att på så sätt ta hand om fröerna i bakning eller som snacks samt även för groddning.

    Paprika och chili bör ni kunna få ut en hel del av, lätt att odla. Chili är lätt att torka medan paprika kan konserveras.

    Något som ger otroligt hög avkastning är odling av bönor och det finns många olika sorter. Glöm heller inte ärtor. Dessutom rikt på protein så mindre köttkonsumption behövs.

    Vid odling av kålprodukter, glöm inte bort att använda blasten. Perfekt att strimla ned i soppor och grytor.

    Pumpor är också bra odlingsprodukter som kan hålla sig länge i en matkällare och kan användas på många sätt. Inom den familjen har ni ju sedan även gurkor och squasch men dessa kan inte lagras utan måste läggas in på olika sätt. Roligt arbete!

    Självklart ska ni ha en kryddträdgård (nära huset) för allt det nyttiga ni kan få ifrån den: persilja, gräslök osv.

    För sötma kan man även odla stevia.

    Och ja, en odlingstunnel är verkligen något att rekommendera för att maximera. Glöm inte att använda spillningen från hönsen till gödning.

    För att komma igång tidigare med odlingar bör ni även fundera på varmbänkar. Där sparar ni in någon månad eller två.

    Det var några små tankar från mig och mina erfarenheter av odling – fast i liten skala.

    • Onkel Tom skriver:

      Hej Emma!

      Vi har mycket av det du nämner med på ”att göra listan” utom Stevian. Kul idé!

      Belysning är jag tveksam till då det kostar och maten är relativt sett billig. Dessutom kommer vi bo litet.

      Sambon vill prov förvaring av en del i torv.

  3. Äsch… nu satte ju min hjärna igång…

    Om äppelträd, jag hade två: TYransparente Blanche och Aroma. Det förra ett sommaräpple och det senare ett vinteräpple för lagring. Jag gav bort åt höger och vänster men slängde ändå ton-vis i komposten!

    Transparent Blanche har en väldgt kort men intensiv period. Perfekt att göra mos av men även helt perfekt att klyfta och konservera i sockerlag! Mitt matskafferi var fullt med burkar som mina förädrar tacksamt tog över när vi flyttade till Spanien. De hade äppelmos i i nästan ett år efter. 🙂

    Lingon- och blåbärssylt är ju också enkelt att göra själv, kostar inget förutom sockret då.

    • Onkel Tom skriver:

      Jag hade inte förstått att du var en självhushållare 🙂

      Jag skulle vilja prova att torka en del äpplen. Precis som du säger blir det lätt rätt mycket under en kort period, inte minst med T. Blanche.

      • ANNA skriver:

        Äpplen är superschysst att torka i skivor i en vanlig varmluftsugn, det går fort och resultatet blir bra. Svamp som soppar och trattisar blir också jättesmidigt torkade så.

        Tips om hur man får ut dubbelt av frukt, bär etc:
        Jag får massor av äpplen varje år, av en kvinna som är vän till vår familj. Jag börjar då med att skala och körna ur med en äppelsvarv och så kokar jag upp så det blir mos. Moset silar jag genom en saftsil och får då en ljuvlig äppeldricka som jag ofta smaksätter med kanel (genom ett extra uppkok då jag även lägger till socker om så behövs). Drickan funkar både som sval saft och värmd som glödd på vintern.
        Det mos som blir kvar i silen när jag gör drickan tar jag och lägger över i en gryta och kokar äppelmos med kanel, vanilj eller lite chili i (om den ska vara till mat). Jag har inte i något konserveringsmedel utan häller på rena glasburkar och förvarar svalt.

        Om jag kokar saft på bär typ jordgubbar etc gör jag på samma vis, först saft sen tar jag tillvara på det mosiga och gör sylt. Om sylten verkar lite gr trist i färgen tar jag i 1/4 färska bär och kokar med.

        När jag gör kallvariant av fläderblomssaft så låter jag den stå i minst 7 dagar istället för de 3 som många kör på, så den blir mkt mer koncentrerad. Alla de citronskivor jag haft i lagen med blommorna kokar jag därefter ljuvlig fläderdoftande citronmarmelad på. Vanlig apelsin/citrusmarmelad gör jag alltid i februari för då är frukterna som bäst och priset lägst. Jag gör så mycket att det räcker ett helt år + några burkar att byta med andra eller ge bort i present.

        Egna inläggningar är också busenkelt, utgå ifrån en 1-2-3 lag och experimentera lite så brukar det bli superbra. Klassiker som gurka och rödbetor gör man på bara en liten stund.

        Annat som är gott att kunna göra själv och som gör att man känner sig väldigt rik vid middagsbordet är chutney (på äpple eller rabarber), gröna tomater, gelé (olika vinbär) inlagd pumpa, ajvar (av rostad paprika) och harissa (på chilifrukter) å givetvis eget örtte och ört eller löksalt. Å så efterrättsinläggningar dvs varianter på konserverade päron, plommon osv.

        Glöm inte att äta upp nässlorna (nässel-pesto, torkad och inbakat i bröd, soppa, stuvning) och svinmålla/mållor (stuva etc, allt som går att göra med spenat).

        • Onkel Tom skriver:

          Gud vad sugen jag blir på att komma igång. Chutney är fan helt gudomligt gott. Åååå.

          Glömde säga det, men naturligtvis kommer vi ha tork. 🙂

          Nässel-pesto. Gud jag blir tårögd och helt dräglig. Det kommer bli ett hemskt liv på gården!

      • Jag är ju snål, gillar inte att kasta saker och då tar man till vara på allt som man kan av det naturen ger. Tyvärr hänger man inte alltid med och då blir komposten fylld. Men då får jag det tillbaka i form av jordförbättring som ger stora skördar som hamnar i komposten igen. Hjulet snurrar runt! 🙂
        Här har du växtkraft i kompostmullen: http://solsomsol.blogspot.com.es/2014/06/en-nave-jord-och-en-skvatt-vatten.html

        Torka äpplen ska du ju självklart göra! Precis som plocka svamp i skogen och torka dem. Gillar man inte att äyta svampen i bitar är det perfekt att mala till mjöl och använda som smakförhöjare. Grytor blir mustigare osv. Umami, du vet.

  4. Åsa skriver:

    OMG! Vilka ambitioner! Det blir verkligen spännande att följa!

  5. Kalle56 skriver:

    Jag säger Afrikanska dvärg getter!
    Perfekta för att hålla öppet runt stugan! Äter allt! Är som en miljövänlig röjsåg!😊

    • Onkel Tom skriver:

      Vi är inne på getter. Ända problemet med dom är att dom kan bli lite väl självgående i sitt röjsågande så det blir sågat både här och där 🙂

      • Kalle56 skriver:

        Ja.Ja. man måste låta dom vara kreativa och skapa sitt eget paradis! 😀
        Hur har ni det med mördarsniglar? Kanske några myskankor?
        Dotter? Kanske en häst? Dom är svåra att mjölka men ändå!😊

        • Onkel Tom skriver:

          Häst är ”money pit” och kommer inte på fråga. Ankor, kanske. Vi vet inte läget med sniglar ännu.

          • Kalle56 skriver:

            Jag har haft häst i 21 år! (Samma häst! ) Kostar skjortan som du säger men har alltid sett det som en försäkringspremie mot allehanda elände, som kan bli ändå dyrare! För den ena dottern, ledde det till och med till hennes yrkesval. (Vetrinär)

          • Onkel Tom skriver:

            Nope, häst går fetbort! Även om en av döttrarna blir veterinär.

      • ANNA skriver:

        Japp, getter äter utan urskillning sly, ogräs, nässlor, tomatplantor, tvätt som hänger på tork, locket till brevlådan och väggarna på traktorgaraget, fast man sagt till dem och pekat ut vilka buskar man vill att de petar i sig. I alla fall gjorde våra frigående getter det en korta tid de fick just gå fritt…

        • ANNA skriver:

          Får är förresten mycket snällare och lättare att ha å göra med. (man kan förresten mjölka både får och getter om man så vill men det kan vara bra att veta att deras mjölk (särskilt getternas) är betydligt kryddigare än komjölken.
          Får ger mer kött om ni vill äta era egna djur och så får ni ullen på köpet. Får luktar sällan skarpt men det kan getter, särskilt baggarna göra. Å de är inte lika rymningsbenägna heller.

        • Onkel Tom skriver:

          Japp, men funkar det så kan getter bli riktigt bra.

          • ANNA skriver:

            Hehe ja, ibland har man sina favoriter… vi var iiiinte så glada på våra getter när de åt upp allt det jag skrev i tidigare inlägg + lite till.

            Jo, bin… känner man inte att man kan fixa med såna själv kan man kontakta en lokal odlarförening och höra om det är någon som behöver plats för en kupa eller två. Som tack för att någon får ställa kupa /or hos er får ni honung och en maaaaaassa pollinering på er gröda.

          • Onkel Tom skriver:

            Vi räknar med att köra med bin. Vi ska gå lite kurser i vår så vi kommer in i grejen. Så får vi se hur det går. Bin kan vara en trevlig sidoinkomst då det är lätt att sälja och omsätta i pengar.

  6. Anna2 skriver:

    Hej! Jag försöker skriva upp våra matkostnader i mars, testade tidigare men det var tråkigt, mycket roligare när man har dig att jämföra med. 7 personer finns i hushållet varav 2 vuxna. När jag räknar på er fruktförbrukning, blir det ca 60 g per dag per person. Är det allt ni äter eller skrev du bara upp det som går att odla själv? Utan banan i så fall? Vi förbrukar nog minst 300 g per dag per person, det är ca 2 frukter.
    Mycket intressant att följa er matbudget, vi ligger betydligt högre, ca 10 000 i månaden, försöker komma ner till 8000. Nästa månad kanske jag kan skriva upp hur mycket som går åt också.

    • Onkel Tom skriver:

      Hej Anna,

      Nja, det kan nog vara någon banan vi inte bokfört men vi äter nog mest äpplen. Småbarnen äter ju sina mål och mellis på dagis så deras fruktkvot är något högre.

      Ingen i vår familj är mycket för att småäta så frukten passar liksom inte in någonstans.

      Ja, det är kul att jämföra matpriser. För ett par år sedan så låg vi nog runt 10 000 kronor per månad också. Det kan väl vara ok, men om det ”bara” är maten som kostar så finns det nog 50 000 kronor per år att spara. Det är rätt mycket 🙂

      Jag har februaris inlägg på gång. Då låg vi relativt lågt i våra siffror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *