Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Detaljerad nedbrytning av matinköp januari – vad var det vi köpte?

Vi har gjort det mesta vi kan för att spara pengar. Vi har flyttat, sålt bilen, sagt upp barnomsorgen där det går, slutat försäkringsknarka, slutat dricka alkohol och dragit ner på aktivitetsnivån drastiskt.

Allt det här har vi gjort samtidigt som vi ökat vår upplevda livskvalité.

Vi har också dragit ner matkostnaderna. Men där vill vi göra mer. Av flera skäl. Dels tror jag att vi inom det här området, som inom många andra, både kan öka livskvalitén samtidigt som vi lever billigare. Men kring maten finns en ytterligare ”twist”. Vi vill bli självförsörjande på mat under 2017-2018. Sammantaget gör det här att vi valt att hålla detaljkoll på maten under första kvartalet 2016. Våra kostnader i januari hittar ni här. Nu ska vi titta på vad vi faktiskt köpte.

Livsmedel Antal Enhet Kommentar
Ägg 68 st
Kött 8,5 kg
Färdiga köttbullar 2 kg
Bacon 18 st
Kebabkött/hamburgare/kryddjärpar mm 0,5 kg
Korv/blodpudding 11 förpackning blandade sorter
Köttbaserat pålägg (leverpastej/salami mm) 1 förpackning leverpastej
Kycklingkött 4 kg
Fisk/kaviar 4 förpackning torskblock
Matfett (smör/rapsolja) 6 kg 4 liter olja, 2 kg smör
Jäst 8 st
Köpebröd (limpa och knäcke) 5 förpackning mjukt bröd
Korvbröd 42 st
Hamburgebröd 36 st
Mjöl (vete och råg) 10 kg
Socker (sirapsflaskor, bitsocker, strösocker) 2,5 kg  2 sirap, 1 strösocker
Potatis 11,5 kg
Pulvermos 0 kg
Frukt 12 kg päron, apelsin, äpple
Torkade tomater 0 kg
Tomater 2 kg
Tomatsoppa 1 kg Kelda tetra (1l = 1kg)
Gullök/rödlök 1,3 kg
Paprika 0,6 kg
Slanggurka 2 kg
Morötter 4 kg
Palsternacka 0,5 kg
Kechup 2 kg 2 Lidl ketchup
Sylt (jordgubb och hallon) 1 liter jordgubbssylt
Krossade tomater på burk 4,8 kg (12x400g st = 4,8 kg)
Inlagda rödbetor 1 kg 1 liten burk
Vitlök 0 kg
Kronärtsskocka på burk 0 st
Bönor på burk 0 st
Purjolök 0 kg
Majs på burk 3 st
Sallad (isberg/romano/spenat/ruccola mm) 0,3 kg
Blomkål 1,7 kg
Broccoli 0,5 kg 1 st
Gröna ärtor 0 kg
Kål 2,5 kg 1 st
Kålrot 1,7 kg 1st
Solrosfrön 0,5 kg
Saft 5,5 liter
Kryddor 3 st vitlökspulver, sambal oelek, chilipulver
Ost 4,7 kg
Mjölk 21,5 liter
Mozzarella 3 st
Grädde/cream fraich/gräddfil/matyoghurt 2 liter
Yoghurt/fil 6 liter
Ris (ris/couscous/bulgur mm) 4 kg ris
Pasta (alla sorter) 3,7 kg
Sylt (lingon, blåbär) 0 liter
Svamp 0 liter

Kommentarer och slutsatser

Hönor

Ägg                                        68st

Cirka 3 om dagen. En höna producerar knappt 1 ägg om dagen. För att hantera perioder av låg produktion plus framtagning av kyckling till slakt så behövs 10-15 höns.

Fågel/kanin/get

Kött totalt                           11 kg

Bacon                                   18 förpackning  (är svår att få ut av något annat än gris)

Korv/blodpudding           11 förpackning

Kycklingkött                       4 kg

Kött äter vi ju i dag det som finns i affären dvs främst nöt och gris. Ska vi ställa om mot självhushåll så blir det mer fågel, kanin och kanske get. 

Kyckling blir en viktig proteinkälla tillsammans med kanin.  Höns har vi redan sagt 10-15 st. Kaniner börjar vi nog med två honor och en hane. Kaninerna bör ge 3 kullar om året a 8 ungar. Totalt blir det 24 ungar som vid slakt ger 1,5 kg kött. 36 kilo kött från kanin per år (3 kg/mån) är vad vi räknar med. 

Fiska själv

Fisk                                         4 torskblock (2 middagar)

Fisk äter vi inte så mycket egentligen så vi kommer nog köpa det vi behöver.

Bikupor

Socker                                   2 kg         (honung är ”dubbelt” så söt så ca 1 kg honung på 2 kg socker)

Att ha honung istället för socker funkar i mycket men sämre i sylt och saftning.  Honungen har inte samma konserverande förmåga och smaken slår lätt igenom.

Odla

Potatis                                 11,5 kg

Morötter                             4 kg

Palsternacka                      0,5 kg

Blomkål                              1,7 kg     (1 huvud)

Broccoli                               0,5 kg     (1 st)

Kål                                       2,5 kg     (1 huvud)

Kålrot                                  1,7 kg     (1 st stor knöl)

Lök                                       1,3 kg

Solrosfrön                          0,5 kg (ej foderbehov)

Inlagda rödbetor              1 kg

Majs på burk                     3 st          (kanske 9 kolvar)

Det mesta här är inga konstigheter att odla och vissa grödor lagras som de är. Andra kommer vi behöva förädla (inläggningar) eller förvälla och frysa in (till exempel rödbetor, blomkål, majs).

Tomater                               8 kg

Ketchup                               2 kg

Det mesta av detta är förädlade varianter av tomat, det vill säga konserverade/infrysta krossade tomater. 2 kg av de 8 kg, är färska tomater och det kommer vi inte ha i ett självhushåll så här års.

Ketchup har vi inte räknat på, men enligt Google så går det åt ungefär 5 kg tomater till 1-1,5 liter ketchup. 

Vi gör åt en hel del tomater, ska vi fortsätta med det så är nog ett tunnelväxthus nödvändigt!

Paprika                                 0,6 kg     (3st)

Slanggurka                           2 kg         (4st)

Sallad                                    0,3 kg     (1 huvud)

Detta är grönsaker som inte är i säsong nu så i ett självhushåll så blir den gurka vi äter inlagd gurka. Paprika får vi njuta av på sommaren. Sallad går att få ganska tidigt.

Frukt                                      12 kg

Vi äter en del frukt, främst äpplen. Det går bra att lagra vissa sorter så långt fram som mars, men vi är osäker på om vi har vinteräpplen på gården i dag. Troligen finns inte heller tillräckligt många träd totalt för att vi ska vara självförsörjande ens på hösten. Frukt kan man ju delvis styra om mot morötter på vintern, kanske torkade äpplen/torkade blåbär/nyponsoppa av egna nypon mm. Hoppas på någon granne som vill bli av med frukt som vi kan ta!

Vi får dessutom sätta några träd till. 

Saft                                        5,5 liter

1 kg bär = 1 liter saft. Vi kan dryga ut med rabarber och så har vi massor av vinbär. Ska vi bli självförsörjande så behövs bort mot 70 kg bär.

Sylt                                         1 liter

2 kg jordgubbar = 3 kg sylt.

Get

ost                                          4,7 kg

Mjölk                                    21,5 liter

Mozzarella                          3 st

Denna månad blev extrem på mejerier och det kanske vi ska jobba på, speciellt om vi inte tänker ha get. Men har vi get så ska ju mjölken gå åt…

Omställning/byta ut mot sådant vi kan producera

Övriga mejerier                2 liter

Grädde kan man inte få av get, svårt med viss fetare yoghurt, kanske använd ricotta istället för yoghurt. 

Yoghurt/fil                        6 liter      (fil på getmjölk??)

Ris                                       4 kg         (mer potatis och kanske riven blomkål istället?)

Pasta                                   3,7 kg

Nu är just ris och pasta inga stora utgifter och troligen en trevlig variation. Övriga mejerier får vi fundera lite på (även om vi har get).