Vad jag är tacksam för i slutet av 2015

6
33

Det är lätt att se fram emot 2016 så här i början på året, men jag tänker inte göra det utan jag ska blicka bakåt. Jag vill hänga kvar ett tag och prata om vad jag uppskattade med 2015. För att stanna upp och reflektera lite. Kanske känna tacksamhet. För att uppmärksamma det som är bra och befästa det. Kanske hitta det som gör skillnad.

Familjen

Födslar och dödslar i närmaste familjen har varit noll. Inga har kommit till och ingen har fallit från. Men en av barnens kusiner förlorade sin mormor. Det var en av de yngre mor/farföräldrarna i hela stora släkten som dog strax efter sin pensionering. Hon var 20 år äldre än jag och hade kämpat mot sin sjukdom under ett antal år.

Våra föräldrar börjar bli gamla medan barn och kusiner är relativt unga så en eventuell förändring i numerär framöver är troligtvis liktydigt med att någon lämnar jordelivet för andra uppdrag. Vi får se. Vi är tacksamma så länge alla är med oss, men vi har också respekt för att alla måste runda av här på jorden någon. Så länge den äldsta generationen är den som lämnar först är allt i sin ordning, även om det är tråkigt.

En av våra döttrar har en klasskamrat vars mamma dog i cancer under året. I vår större bekantskapskrets har vi också barn som genomgått svåra och omfattande operationer under 2015.

Vi har också på väldigt nära håll fått se en skilsmässa som är jobbig för alla inblandade.

I det sammanhanget har min närmaste familj tuffat på bra. Inga allvarliga sjukdomar, inga skador eller andra tråkigheter av relevans. Vår yngsta är tre år och trotsig som få. Ett av våra mellanbarn svänger mellan Jekyll och Hyde. Ena stunden en liten pärla som är underbar att ha att göra med, för att för sedan förbytas till en hånflinande elak självupptagen skithög.  Men alla mår oförskämt bra och har gjort så under hela 2015.

Jag är oerhört tacksam för att vi fått vara så friska under 2015 och sluppit sjukdomar eller död. Jag är också tacksam för att vi får ha varandra och vårt liv i en så trygg del på jorden som vårt lilla Sverige är. Jag skänker också en tanke till alla de människor vi direkt eller indirekt beror av, så som lärare på skola och förskola. Dom är fantastiska!

Men det är viktig att påtala inte det inte bara är avsaknaden av elände som gör mig oerhört tacksam för min familj. Nej, jag har kunnat uppskatta vardagen bättre i år än någonsin tidigare. Det har sin grund i att jag lever lite mer i nuet. Lite mer oplanerat. Då kommer guldkornen som ger så mycket mer. Det gäller inte minst de minsta.

De lite större barnen kan vissa stunder faktiskt vara mina vänner. Något mer än småbarnsårens bus och föräldraskap börjar skönjas. Fantastiskt!

Träning och hälsa

2015 var året då jag för första gången åkte till Mallorca för att cykla. Det var fantastiskt! Jag har sällan cyklat så mycket som i år. Jag har fått ihop knappa 500 mil på cykel om jag räknar med mitt vardagscyklande. Detta trots att jag inte tränat någon cykling att tala om efter juni. Jag är tacksam för varje mil jag får på en cykel varje år.

Jag har slutat dricka kaffe och dricker numera väldigt lite alkohol. Det har varit väldigt kloka val som också gjort att jag förstått skillnaden mellan kortsiktiga vinster nu eller mer långsiktiga vinster.

Jag är tacksam för att jag har den hälsa och fysik jag har. Dels för att jag är frisk, men också för de upplevelser som jag erbjuds.

Träningen fick ge vika då jag började studera i höstas. Det är dags att flytta fram positionerna där igen.

Bloggen och skrivandet

Jag är tacksam för att jag hittat en väldigt stark relation till mitt skrivande. 2015 var året då jag insåg vad skrivandet betyder för mig. Jag har lärt mig hur mycket energi och lycka det finns i att göra något så enkelt som att skriva. Jag har förstått att det förmodligen finns flera områden som på samma sätt kan tillföra livet stort värde utan att jag behöver jobb, pengar eller fysisk förmåga.

Jag har förstått att lycka är en känsla.  Jag har förstått att det är känslan av lycka och mening som är viktiga för mig. Skrivandet i sig är en del i den förståelsen men också det faktum att skrivandet tvingat mig att sätta ord till och analysera mina tankar och känslor.

Jag är också väldigt tacksam för varje läsare på bloggen. Även om jag mycket skriver för mig själv så pratar jag faktiskt med er. Tack för att ni läser och kommenterar.

 

 

Privatekonomi – vår förmåga att skapa frihet

Jag och min sambo har samsyn kring vår ekonomi som jag inte tror vi har inom något annat område. Jag tror också att nyttan med de förändringar vi gjort varit väldigt uppenbara för oss båda.

Jag är väldigt tacksam för vår goda ekonomi. Både i form av vår förmåga att hålla i slantarna men också över våra goda inkomster.

Att vi kunnat svänga om synen på vår ekonomi från något som bara skulle finansiera vårt liv till något som idag närmast liknar bolaget Onkel Tom har varit en fantastisk resa. 2015 har varit året då det faktiskt gått upp för oss att det finns ett annat sätt att tänka och vara.

2015 var också året då vi satte ner foten inför vårt planerade sabbatsår. Vi köpte en liten gård!

Personlig utveckling

På många sätt har 2015 varit väldigt berikande. Inte minst för att bruset har minskat lite. Vårt enklare liv gör en del saker tydligare.

Här kommer i korthet några reflektioner.

Synen på tid

Vet ni vad?! Jag har massor av tid! Från ett liv där jag alltid var efter med allt och hade det liggandes som ett ok över mig så har jag helt plötsligt tid. Massor av tid. Sedan semestern har jag mätt hur mycket jag sitter vid datorn varje vecka. Ibland är det 40 timmar! En arbetsvecka.

Men det gör inte så mycket. Jag gör inte så mycket annat (jag pluggar inte längre). Jag har inga andra måsten, utom möjligtvis vara med familjen och där har jag skruvat ner kraven rejält. Inga måsten utan bara vara.

Långsiktiga mål och kortsiktiga vinster

Jag har upptäckt vilket enormt gap jag har mellan mina långsiktiga mål och synen på nuet och hur olika närvarande de olika delarna är. Tidigare år har allt varit i luften samtidigt, nu rusar inte livet fram på samma sätt och några mönster framträder då på ett annat sätt.

Jag sätter ofta mål. Jag har insett att dom bara gör att jag lever i framtiden. Det är odugligt. Jag sätter ofta mål som, även om dom är realistiska, är helt ouppnåeliga. För det är ett enormt gap mellan mitt mål och min verklighet.

Och där i min verklighet så finns väldigt lite distans och skydd. Jag hittar på ett exempel för att göra det tydligare. Låt oss säga att jag vill gå ner 2 kilo i januari. Det vore faktiskt inte så svårt. Men i praktiken så bokar jag after work med jobbet, sambon kör myskväll med barnen och jag har två tjänsteresor med representation på agendan.

För att då lyckas krävs en stark vilja, en taktik och en smart mindset. Jag har inget av det. Det blir i stället en trevlig after work, mysigt fredagsmys med familjen och både representation och barrunda på tjänsteresan.

Jag är tacksam för att jag fått detta så klart för mig under 2015. Så mycket annat har fallit på plats att jag förstår detta på ett annat vis än tidigare.

Jag började plugga igen.

Det var riktigt roligt, men jag orkade inte riktigt ända fram. Men det gör inget, bara att få se och känna av något annat, något som skedde i tankevärden, var fantastiskt. Jag älskar att lära mig saker.

Skillnaden mellan den jag vill vara och den jag är har minskat

Jag har skruvat ned kraven och förväntningarna på mig själv. Samtidigt har jag genom att renodla och förenkla gjort det möjligt att vara mer av det jag vill vara. Jag kan inte minnas något årsskifte som haft längre nivå av frustration. Jobbet har varit skit, träningen har inte gått enligt plan, sambon har inte gjort som jag tänkt, barnen lever rövare, pengarna rinner iväg och jag vet inte på vad …

Nu pekar faktiskt det mesta åt rätt håll! Nu kan vi se framåt mot 2016!

6 KOMMENTARER

 1. Tack för ett läsvärt inlägg OT och för din intressanta blogg.
  Du verkar ha nåtts av så många insikter att jag är fullständigt övertygad om att utvecklingen, såväl på det personliga planet som ekonomiskt, kommer att fortsätta i samma positiva anda.

  Gott Nytt År! Nu tar vi nästa steg!

  Mvh
  /Vägen till Frihet

 2. Tack för att du delar med dig av ditt liv och dina tankar.
  Vi är fler. Du är i gott sällskap och du är en stor källa till inspiration.
  Vi är den nya tiden.
  Hang in there!

  //Jonas

  • ARALDIR,

   Tack för dom orden. Jag hoppas att några av er känner igen sig och kan ha lite glädje av det jag skriver.

   God fortsättning!

  • Tack det fattiga landskapet!

   Det finns inte så många fördelar med att vara anonym bloggare, mer än just möjligheten att vara uppriktig.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna