Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Spara 2016 – Hur går det med era sparmål? Får jag komma med små tips?

Hur går det med sparandet? Satte du något mål för 2o16? 8% av 2016 är passerade när månaden är slut och du bör vara rejält på rätt väg i fall du satte mål. Jag har sammanställt en sparsida där mycket av våra idéer kring sparande är samlade i fall du vill ha inspiration. Du får gärna beskriva goda spartips eller länka till bra spartips där. Eller i övrigt kommentera på som vanligt naturligtvis.

Själv satte jag inga mål för 2016 då jag i princip övergett mål som princip för att styra livet i den riktning jag vill. Jag fokuserar mer på processen numera. En del i vårt sparande är därför att föra detaljerad kassabok, som ni sett att jag redan börjat med, och jobba med den. Förresten, är det några bloggare som är intresserade att hänga på i februari, så kan vi jämföra sedan?

 

 

När jag skrev sidan jag länkde till så blev det klart hur stora förändringar vi gjort. Flyttat, gjort oss av med bilarna, slutat dricka alkohol, sänkt matkostnaderna till 60% mot vad de var i början på 2014, minskat försäkringskostnaderna till ett minimum och i princip skrotat utgiftsposten för nöjen.

Det känns väldigt roligt att ha lyckats med omställningen som vi gjort. Men samtidigt betyder det att lite av de lågt hängande frukterna är plockade och att vårt sparande ändrar skepnad. Vi har tidigare varit den välbärgade familjen som levt i överflöd. Våra utgifter nu är snart nere i socialbidragsnivåer och det krävs helt andra metoder för att spara mer.

Sidan kring sparande hittar du här ifall du inte klickade ovan.