50 000 borta! Jäkligt glad att jag följde mina investeringsregler!

8
40

Så, då har jag sålt MORL och MLPL mina två ETNer som jag ägt en hel del av sedan jag började investera i fonder. Det har varit en usel investering som kostade mig kring 50 000 kronor.

Jag visste att risken var hög och jag var villig att ta den, inte minst för att lära mig hur den här typen av papper fungerar. Det som  jag tyckte gjorde att risken kändes acceptabel var att flera företag i MORL – både MORL och MLPL är fonder med massor av ingående företag – hade klarat med och motgång sedan 1998 och ofta kommit ur kriser ganska bra.

MLPL består av bolag i olja- och energibranschen. Bolag som ansågs vara relativt isolerade från oljeprisets upp och nedgångar.

Både MORL och MLPL delade ut massor vilket i sin tur berodde på att de ingående bolagen var högutdelande, vilket jag trodde skulle vara en garanti för att nedgångarna inte kunde bli hur stora som helst.

Hur som har båda sektorerna helt kollapsat och eftersom det var x2 i hävstång på de ETNer (en typ av fond) så accelererade förlusterna väldigt snabbt och sannolikt kommer pappren att lösas in då det finns mekanismer som träder i kraft när nedgången blir för kraftig för att skydda den som ställt ut ETNen. Risken för tvångsinlösning plus att förlusterna kan fortsätta gör att jag kastar in handduken.

Jag hade inte tänkt sälja och detta blir mitt ända sälj i denna nedgång då resterande bolag och papper hedrar min portfölj.

 

 

Jag har lärt mig mycket på detta. Inte minst hur vi strukturellt skyddat oss mot den här typen av misstag. Vi har 1) begränsat investeringen i ett papper till 50 000 kronor. 2) Då börsen varit högt värderad amorterat kraftigt på våra lån i en omfattning i ungefär samma omfattning som vi handlat aktier för. Det är jag jävligt glad för nu!

Nu har vi genom försäljningen frigjort pengar att investera i kvalitetsbolag och kan njuta av nedgången genom vårt fortsatta sparande.

Vad är ert bottennapp i den här nedgången?

8 KOMMENTARER

 1. Jag bestämde redan i April vad jag ville ligga kvar med i nästa nedgång.

  Det som vart kvar i aktier, har varken gått bättre eller sämre än marknaden i stort.

  Så jag har väl fått det som jag bad om!

  Sen är det inte kul att se sina innehav minska med hundratusentals kroner men vollan är ju den entré biljett vi får betala för att få den långsiktigt högre avkastning som aktier ger.

  • Exakt, jag har inget emot volatiliteten men är sur för mina dåliga investeringar. Men nu är det ändå hanterbart. Ett par månaders jobb, men ändå hanterbart

  • Ja, att aldrig sälja är ett väldigt gott råd vilket länken också indikerar.

   Sedan är det så lätt att se sina misslyckanden. Jag har gjort en del riktigt bra investeringar så här långt också.

 2. Senior Housing Properties Trust har varit den suraste aktien i min portfölj om man tittar över ett år. Totalt har jag klarat mig ungefär som börsen som helhet genom nedgången som jag skulle vilja säga startade för nästan ett år sedan. Vi hade lite tur också då vi behövde runt toppen förra året för att köpa vårt andra hus så det blev bra timing helt utan att det var meningen. Skriver lite om det hos mig idag. http://frivid42.com/2016/01/21/nu-finns-det-kopvarda-aktier-igen-ett-ar-senare-och-ordningen-ar-aterstalld/

 3. Jag sitter på flera dåliga investeringar. Även om jag inte realiserat någon förlust så anser jag att min beslutsprocess var dålig. Några nämnda, några glömda – Etrion, Ensco, Prospect, Vereit

  Men jag har inte varit med så länge, så jag lägger det på inlärningskontot. Sen har jag haft lite tur också, trots dålig beslutsprocess – Apple, Microsoft, Mondelez, VYM. Börjar mer och mer luta åt att ETFer och inte stockpicking är min grej.

  • Jag har också lyckats väldigt bra med ETFer, även om de två jag nämnde i inlägget är just en variant.

   Det blir en bredare portfölj framöver.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna