Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

50 000 borta! Jäkligt glad att jag följde mina investeringsregler!

Så, då har jag sålt MORL och MLPL mina två ETNer som jag ägt en hel del av sedan jag började investera i fonder. Det har varit en usel investering som kostade mig kring 50 000 kronor.

Jag visste att risken var hög och jag var villig att ta den, inte minst för att lära mig hur den här typen av papper fungerar. Det som  jag tyckte gjorde att risken kändes acceptabel var att flera företag i MORL – både MORL och MLPL är fonder med massor av ingående företag – hade klarat med och motgång sedan 1998 och ofta kommit ur kriser ganska bra.

MLPL består av bolag i olja- och energibranschen. Bolag som ansågs vara relativt isolerade från oljeprisets upp och nedgångar.

Både MORL och MLPL delade ut massor vilket i sin tur berodde på att de ingående bolagen var högutdelande, vilket jag trodde skulle vara en garanti för att nedgångarna inte kunde bli hur stora som helst.

Hur som har båda sektorerna helt kollapsat och eftersom det var x2 i hävstång på de ETNer (en typ av fond) så accelererade förlusterna väldigt snabbt och sannolikt kommer pappren att lösas in då det finns mekanismer som träder i kraft när nedgången blir för kraftig för att skydda den som ställt ut ETNen. Risken för tvångsinlösning plus att förlusterna kan fortsätta gör att jag kastar in handduken.

Jag hade inte tänkt sälja och detta blir mitt ända sälj i denna nedgång då resterande bolag och papper hedrar min portfölj.

 

 

Jag har lärt mig mycket på detta. Inte minst hur vi strukturellt skyddat oss mot den här typen av misstag. Vi har 1) begränsat investeringen i ett papper till 50 000 kronor. 2) Då börsen varit högt värderad amorterat kraftigt på våra lån i en omfattning i ungefär samma omfattning som vi handlat aktier för. Det är jag jävligt glad för nu!

Nu har vi genom försäljningen frigjort pengar att investera i kvalitetsbolag och kan njuta av nedgången genom vårt fortsatta sparande.

Vad är ert bottennapp i den här nedgången?