Ekonomi december – årsbokslut

2
135
Sammanställning av 2015 års inkomster och utgifter.
Sammanställning av 2015 års inkomster och utgifter.

 

2015 är slut och det är dags att summera såväl december som hela året. Vilket år det varit, inte minst på sparfronten. Vi har betydligt lägre utgifter numera och kostnaderna ser faktiskt ut att fortsatt vara i en nedåtgående trend.

Dels ska vi i det här inlägget summera 2015 men nu finns även data för andra halvåret 2014 som vi kan jämföra med. Det kommer bli intressant då det känns som vi tagit ett steg framåt i andra halvåret 2015. Mer om det strax. Först: december!

En vintermånad med julklappar och festligheter som trots det satte månaden på delad förstaplats vad gäller sparande. 52 000 kronor räddade vi från julklappshetsen. Det var samma belopp som i september och det är alltså årets högsta belopp vi sparat under en månad. Det gav en sparkvot på 69%. Tanken var att de sista fem månaderna på året ha en genomsnittlig sparkvot på 60%, vilket vi nästan klarade. 0,4% i snitt var missen.

Det som gjorde att kostnaderna drog iväg lite denna månad var naturligtvis julklapparna och så en kostnad om 3 700 kronor till länsstyrelsen för prövning av vårt köp av gården (förvärvstillstånd). Vi köpte också lite alkohol för första gången på länge.

Sparandet denna månad har gått till kontantinsatsen på gården. Då vi räknar amorterande som sparande så har det dock inte påverkat själva bokföringen, men det blev inga aktier köpta för sparpengar denna månad.

Vill ni höra detaljerna nu?

Utgiftspost för utgiftspost

Numera med tabellens belopp i rubriken och med årsmedel i parentes, helt enligt önskemål från bloggens kära läsare.

Mat och hushåll – 4 441 kr (5 578 kr)

Allt du köper på ICA, eller snarare Lidl! Budgeten är satt till 5 500 kronor vilket vi alltså klarade med bred marginal.

Det är inte lätt att få ner matkostnaderna något tusing till, till cirka 3 500 kr men det kanske är läge att göra ett försök någon månad i 2016.

Jag kommer återkomma till matkostnaderna i ett separat inlägg i serien Spara 2016.

Alkohol  – 401 kr (609 kr)

Några öl, nubbe och vin.

Budgetmässigt: miss då målet är 0 kr, eller kanske inte. Vi har faktiskt sagt att vi ska tillåta viss alkohol i december och då är det kanske fel att påstå att vi missade budget.

Hur som, åter till nollnivån i 2016!

Äta ute – 0 kr (1 553 kr)

 

Det här var något som var laddat för oss när vi började spara. Det kändes som en enorm begränsning att inte kunna gå ut och äta lunch. Fråga mig inte varför, men det är helt odramatiskt numera.

Tandläkare, optiker och frisör – 0 kr (863 kr)

Inget att rapportera.

Barnomsorg – 1 501 kr (2 043 kr)

Det här är en tung finansiell post för oss som sakta sjunker ihop. Nu blir den här posten troligtvis inte så mycket lägre innan mitten på 2016 då den kan ändras lite. Vi är dock väldigt nöjda med det vi får för pengarna så ingen skugga över barnomsorgen.

I slutet på det inlägget finns lite grafer och där har jag bland annat en graf där jag drar bort kostnaderna för just barnomsorg och CSN. Just för att de försvinner i relativ närtid.

Hem –  14 102 kr (10 737 kr)

Denna post består av månadsavgiften i bostadsrätten och räntan på lånet. Vi bokför även TV-licens och el under denna post. Utöver det så är det saker för lägenheten så som gardiner, mattor och möbler som ingår.

Den här månaden var det främst kostnader för en ansökan av förvärvstillstånd om 3 700 kronor som gjorde att kostnaden drog iväg. Det  är kopplat till vårt gårdsköp.

Kläder – 0 kr (1 304 kr)

Inom budget. Perfekt!

Lite inköp av kläder kommer i januari, men vi har fått presentkort i julklapp, så jag hoppas kostnaden är liten om den dessutom kan kombineras med mellandagsrea.

Transport –  555 kr (2 173 kr)

Hyrbil när vi var och tittade på gården. Bensinen för den resan kommer nästa månad, men det var ganska liten summa.

Jag har hittat ett väldigt smart sätt att hyra bil via arbetsplatsens avtal.

Inom budget.

Nöjen – 0 kr (889 kr)

Inom budget, som är satt till 600 kronor per månad för andra halvåret. Vi har dragit ner på aktivitetsnivån rejält, vilket märks. Inte bara vad gäller pengar.

Försäkringar inklusive a-kassa – 310 kr (636 kr)

Åttonde månaden med 310 kronor. Vår ”new normal” efter insatserna vi gjort för att spara på denna post.

CSN – 3 690 kr (3 695 kr)

Vi nöter på utan extrainbetalningar. Fem kronors rabatt i december!

Skatter och finansiella utgifter – 50 kr (688 kr)

Bankavgift.

Semester – 0 kr (3 136 kr)

Medelkostnaden för semestern sjunker sakta ihop. Inga nya utlägg denna månad.

Studier – 0 kr (646 kr)

Inget att rapportera!

Övrigt –  4 335 kr (2 835 kr)

Julklappskostnader på 3 158 kronor ingår. Då har vi handlat till oss själva i familjen, plus delar av kusinerna.

Rensat för julklapparna så drog vi över budgeten om 1000 kronor. Inte så mycket i kronor, men dock!

Grafik

I och med årsbokslutet för 2014 så vred jag och min sambo massor på våra siffror. Vi ville förstå och hålla ner våra utgifter. När vi knådade så såg vi att våra utgifter består av olika delar. Vi valde då att titta på de totala utgifterna och en variant som vi kallade ”lyxfria utgifter” där vi exkluderat alkohol, nöjen och semesterkostnader. ”Lyxfria utgifter” är vår referens för vad vi kan leva på idag om vi lever som vi gör – vilket är rätt snålt – men stryker de uppenbara utsvävningarna vi gör.

I och med att vi börjat skissa på ett sabbatsår om cirka 2 år så är det också intressant att titta på vad vi har för kostnadsbas då. Eftersom vi är hemma när vi har vårt/våra lediga år så utgår dagisavgifterna och vi räknar också med att vi då har betalat av studielånen för att förbättra kassaflödet. Dom två kostnaderna utgår då alltså då vi går på ledighet. Det gör att vi plottar en tredje utgiftsgraf där kostnaden för studiemedel och barnomsorg är exkluderade ur vår ”lyxfria” kostnad för att underlätta budgetering för sabbatsåret. Se den lila grafen nedan.

2015 års kostnadsnedbrytning.
2015 års kostnadsnedbrytning.

 

Det finns två stödlinjer i bilden. Den undre ljusblå är vad vi i princip har som lägsta möjliga kostnader nu (28 400 – Ett liv där vi tagit bort alkohol, semester och nöjen men räknar med att fasta kostnader och mat, transport mm följer våra genomsnittliga månadskostnad). Vilken nytta den gör här kan vi kanske prata om om ni vill men vi tyckte det var viktigt när vi diskuterade 2014s bokslut eftersom vi vill veta vad vi har för referensvärde på våra lyxfria utgifter.

Den övre rödliknande stödlinjen är vad vi skulle ha i snittinkomst om vi levde enbart på en lön och flerbarnstillägget. Målet är att våra fasta kostnader och normala levnadsomkostnader, det som vi kallar utgifter lyxfritt ovan aldrig ska överstiga denna nivå.

Den gröna grafen är skillnaden mellan Utgifter och Utgifter lyxfritt. Det är alltså kostnaden för nöjen, semester och alkohol. Den är här för att trenden är intressant och den visar vilken livstilsinflation alternativt vilken potential vi har i fortsatt förbättrad kostnadskontroll.

Slutsatser 2015

Jämförelse mellan respektive månad i 2014 och 2015, tillsammans med rullande 12 månaders medelvärde.
Jämförelse mellan respektive månad i 2014 och 2015, tillsammans med rullande 12 månaders medelvärde.

 

Vi sparade 51% av lönen under 2015. Då har vi trots det åkt utomlands två gånger hela familjen. Dessutom har jag och sambon varit i Italien på en weekend.

Vi har helt klart hittat rätt i vårt sparande och då i synnerhet andra halvåret. Vi trodde i slutet på 2014 att det skulle vara svårt att komma under 28 400 kronor i utgifter en enskild månad. Vi i andra halvåret faktiskt under det beloppet två gånger. Vi var dessutom nära de två sista månaderna.

Inför 2016 kommer jag modifiera månadsrapporteringen något och vi tittar på lite nya mål. Helt klart är att vi kan flytta fram positionerna något och spara mer. Men, om du läser det här och inspireras till att sätta sparmål själv, vi hade aldrig kommit hit om vi satt för högt uppställda mål från början. Det är alldeles uppenbar att det är jobbet och processen som tagit hos hit, inte högt ställda mål!

I 2013 så gick alla pengar åt. I 2015 så sparade vi 51% av vår inkomst som i princip är oförändrad under den perioden. Lever vi sämre nu än tidigare? Nej, inte alls faktiskt. Pengarna rinner inte iväg på samma sätt som tidigare.

September var den månad som vi hade lägst utgifter i under året. 24 100 kronor spenderade vi då. Då börjar vi närma oss socialbidragsnivåer för en fyrbarnsfamilj. Men medelutgiften är 37 400 kronor per månad under 2015. 13 000 kronor mer än vår lägstanivå la vi i snitt per månad. Det ger en hint om möjlig besparing. Men det ger också en mer rättvis bild av hur “fattigt” vi lever.

Läs gärna mer på sidan  ”Månadsutgifter och budget” som du hittar i bloggens huvud.

Eller varför inte bara gratta oss i kommentarsfältet och dela detta inlägg på Facebook eller Twitter. Dela kan du göra via de små ikonerna här nedanför.

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan!  Följ på Twitter!

2 KOMMENTARER

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna