Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Spara 2016 – Content is free!

Vi ska bara leva här en stund, sedan ska vi dö!

Ursäkta att jag är så direkt, men det är så det är.

Men låt oss inte fastna på det tråkiga. Förhoppningsvis är det en stund kvar till vi ska värma fötterna för sista gången. Låt oss fokusera på hur vi får ut det mesta möjliga under vår korta tid här på jorden i stället. Då är kultur och underhållning en viktig del. Därför är det också en viktig del av vår konsumtion och mångas månadsbudget. Men det är faktiskt bara dumt. Vi översvämmas av innehåll och underhållning. Det ska inte kosta många kronor.

”Content is king” (”innehållet är allt” skulle väl vi säga) heter det på branschspråk när konkurrensförmågan hos Netflix, Spotify, ComHem eller andra medialeverantörer diskuteras. Vi konsumenter sitter tydligen som hungriga vargar och väljer den leverantör vars innehåll passar oss bäst. Det kanske var så när vi fick se Kalle och hans vänner en gång per år, men det stämmer inte längre. Det finns ett överflöd av innehåll vi behöver inte betala massa pengar för det.

Här är några saker vi märkt och reflekterat kring efter vi sa upp Netflix, som var sista media-abonnemanget vi hade.

Hur konsumerar vi innehåll?

Den fria tillgången till film och tv via exempelvis Netflix har gjort att vi devalverat värdet av film och tv hemma hos oss. Vi underskattar helt enkelt värdet i att sitta och titta på en serie på fredagar tillsammans med barnen. Tv och film är en väldigt social aktivitet så det är synd. Därför är: konsumera mindre men gör mer av tillfället något vi försökt på senare tid. Det har funkat riktigt bra!

Vi har möjlighet att se film och tv samt spela spel på flera olika vis. Men vi nyttjade inte spelkonsolen speciellt mycket. För spelen är dyra.

Blu-ray spelaren används inte heller så mycket. För vi köper inga filmer.

Vi läser inte speciellt mycket böcker, men vi läser desto mer bloggar.

Det har gjort att vi försökt hitta en balans mellan olika typer av tv/film/spel/musik. Med rätt upplägg så är det ganska enkelt att i princip ger fri tillgång till riktigt bra underhållning och innehåll.

Var hittar vi det vi vill ha?

Biblioteket

På vårt bibliotek kan vi låna böcker (papper och digitalt), talböcker, film och spel. Vissa bibliotek, inte hos oss tyvärr, ger även tillgång till SvD och DN digitalt som går att ta med sig hem.

Filmerna kanske inte är det roligaste alla gånger men mycket är fullt jämförbart med skitfilmerna på Netflix som är en stor del. Barnfilmsutbudet är relativt bra.

Spelen de har är riktigt bra och barnen stör sig inte det minsta på om det inte är det allra senaste Lego-spelet som dom spelar.

Naturligtvis är böcker det naturligaste att låna på biblioteket och det går utmärkt att låna både digitalt för läsning på läsplatta och vanliga pappersböcker. Söka kan man göra på webben och reservera böcker likaså. Ett tips är att du lär dig hur systemet funkar hos dig. Ofta samarbetar bibliotek och det finns massa smarta tjänster som gör att utbudet är mycket större än man först kan tro.

Det vi redan har

Vi har knappast ett spel vi spelat färdigt, en film vi sett två gånger (om det inte är ren barnfilm) och rätt många böcker vi inte läst. Böckerna kommer från bokbytarbord vi brukar ordna.

Vi har sakta börjat tugga oss igenom det vi faktiskt redan har. Spelen vi har nu var ju faktiskt dom vi önskade oss för ett par år sedan. Det är inte alltid rätt att springa vidare till nästa grej. Tvärt om, en del av det man har hemma är klassiker både vad gäller böcker, musik och spel. De mäter sig ganska bra med många nyheter.

Nätet

SVT-play och TV4-play räcker sjukt långt jämfört med Netflix. På det finns dessutom fler svenska kanaler som TV3 och Kanal 5. Mycket är ganska bra och SVT kan ligga före Netflix i vad gäller vissa amerikanska serier.

Vissa bloggar är fantastiskt läsvärda och en del tidningar erbjuder innehåll som är fullt jämförbart med tv-kanalerna. Försök hitta bloggar som tillför mer värde än att de postar varje dag.

Det finns massor av alternativt innehåll på Youtube. Lär dig hitta det du vill ha där.

Byt

Ta initiativet till byten. På jobbet, i bostadsområdet eller via nätet. Det har visat sig att våra grannar exempelvis läser massor. Det finns alltså sjukt mycket nya och bra böcker i vårt hus och stort intresse av att byta och ge bort.

Vi har redan börjat vår transformation. Vår budget för 2016 blir något i stil med:

  • Två datorspel till Xbox One (båda som presenter).
  • En träningsbok till mig.
  • Vi ska väl dessutom gå på bio någon gång.
  • Någon månad eller två med Eurosport Player får det nog bli i år också.

Det kan bli något inköp till men allt ska rymmas inom budget för övrigt. Jag skulle tro att vi straxt över 1000 kronor på året. Tv-avgift betalar vi ju dessutom, men i övrigt har vi inga andra kostnader för tv, musik, film, böcker, tidningar eller spel*. Nu är det upp till er att sätta nivån för era kostnader för underhållning i 2016. Dela gärna med dig i kommentarerna.

* Våra äldsta barn köper abonnemang på Movie Star Planet, men det får dom betala själva med månadspengen.