Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Pretentiös tjur eller avslappnad Ferdinand?

Att blogga är svårt, att ha något vettigt att säga är ännu svårare. Ska man sedan blogga om ett enklare liv och/eller sparande så är det i det flesta fall inte så mycket att säga. Oftast är rätt råd: gör ingenting! Men det duger liksom inte. Det blir inga bra blogginlägg på det. Det svarar inte heller mot våra högt ställda krav när vi försöker få det mesta möjliga ut av livet så de flesta av er tycker rådet ”gör ingenting” är dåligt. Tyvärr blir både jag och mina blogg-grannar ofta rätt pretentiösa, som en direkt följd av det.

”I år avstår jag och min familj helt att köpa julklappar!” inläggen haglar just nu. Någon bloggare avstod vuxet från tv-spel för ett tag sedan och en annan rekommenderar oss att helt sluta med kolorerade inredningsmagasin. Handfasta råd med underbyggda argument! Det blir bra blogginlägg! Men är det bra råd?

Efter att ha hållit på med min och familjens livsomställning i mer än två år så tror jag svaret är: NEJ!

 

 

Det bygger på ett antagande om att vi måste ta ställning. Göra det rätta, även om det är svårt. Att det finns rätt och fel. Problemet är att beteendet är det samma som faktiskt gör att vi köper och agerar som vi gör från första början. Att behålla det tänkandet och ”avstå” saker är att straffa sig själv. Det gör att vi hamnar i en mental rundsnurr.

Det finns något annat! Njut av julen men ge köphetsen ett avslappnat finger bara! Var med och ta del av det som julen ger, men slappna av lite och se dig runt! Att se och reagera på köphetsen gör förmodligen att du missar allt annat. Gå på en adventsgudstjänst eller julotta i stället. Eller varför inte göra egna ljus och dricka lite glögg. Gamla klassiska julkalendern på SVT eller youtube är skitmysigt att titta på.

Var tjuren Ferdinand!

Ja, kategorisk och pretentiös är den som ser det röda skynket tjurfäktaren håller upp. Och tar ställning. Ge tjurfäktaren fingret bara. Lite avslappat. Slicka honom på bröstet! Se dig runt omkring och känn in läget lite. Korkeken kanske är här!

Om ditt favoritdatorspel kommit ut i ny version så kan det ju vara en gudagåva i vintermörkret. Om du inte har tid och möjlighet att ta till dig en sådan händelse så lever du inte ett speciellt enkelt liv. Det kommer alltid mera tid vet du! Det kan du vara helt säker på!

Om du inte kan läsa heminredningstidningar utan att känna köpsug så har du för låga krav på din egen kreativitet och för höga krav på din omgivande miljö. Du ska göra, inte köpa! Sätt dig som Ferdinand hemma och gör.

Det jag försöker fånga är en inställning. Var som Ferdinand några veckor i jul. Ta det lugnt ett tag och se dig runt. Ta för dig av det vackra, av det som oftast är gratis. Ta inte så mycket ställning. Försök inte hålla ett schema på veckan, månaden och livet.

Det går att hitta en annan inställning som är mycket mer belönande. Då sparar du pengar, ser det enkla och njuter av livet samtidigt, i stället för att avstå saker och styra ditt liv för att möta några oklara förväntningar.