Ekonomi oktober – Vem satte en lövblås i plånboken?

4
22
manadsbudget-oktober
Gud vad pengarna rullar på!

Så var det dags igen. Sammanfattning av utgifterna i månaden som gick. Förra månaden var det rena hallelujastämningen här. Den här månaden är vi mycket mer nyanserade. En sparkvot på goda 45% är inget att hänga läpp för, men utgifter på över 42 000 kronor är rätt saftigt. Sparandet blev därför 34 000 kronor vilket är snudd på 10 000 kronor under vårt månadsmål för andra halvåret.

Vår budget för andra halvåret ligger på 30 026 kronor. Vi gör av med 42 000. Som vi kommer se så är inte skillnaden så stor som den kan verka men våra mål och önskningar tar rätt mycket stryk en sådan här månad, så vi hänger lite med huvudet trots allt.

Restskatten var nästan 7 000 kr. Datorn la av efter tio år och jag fick byta power supply, moderkort, processor och grafikkort. Det blev strax över 4 000 kr. Men så kommer det ju vara även i framtiden så våra optimistiska kalkyler för framtida utgifter är förmodligen just optimistiska.

Vi kan konstatera att våra elektronikinköp inte är så stora. Vi har fört kassabok i snart ett och ett halvt år och vet inte vilken post vi ska sätta kostnaderna för datorn på. Vi kanske skulle haft en post för elektronik, men det får bli en förbättring nästa år i så fall.

Eftersom vi är igång och budar på en gård så har vi diskuterat kostnader mer än vanligt de senaste dagarna. Då fantiserar vi om månader under 20 000 kronor och så drar vi till med en 40 000 kronorsmånad. Surt men inte direkt oväntat. Vi har ju god koll och vet vad vi gjort denna månad. Vill ni höra detaljerna?

Post för post

Numera med tabellens belopp i rubriken och med årsmedel i parentes, helt enligt önskemål från bloggens kära läsare.

Mat och hushåll – 4 494 kr (5 795 kr)

Allt du köper på ICA, eller snarare Lidl! Budgeten är satt till 5 500 kronor vilket vi alltså klarade med bred marginal.

Riktigt bra månad ingen vad gäller matkostnaderna. Vi ska ta till oss lite från Dosera mera som bloggaren “Ett fattigt landskap” bloggade om i veckan och se om vi inte kan göra lite till på den här punkten.

Alkohol  – 332 kr (683 kr)

Några öl på finpub för mig och sambon när vi var barnfria. Väl spenderade pengar! Budgeten är satt till 0 kronor.

Budgetmässigt: miss!

Äta ute – 1 944 kr (1 800 kr)

Vi sprätte iväg nästan 2000 kronor på att äta ute. Den stora posten här var när sambo och jag gick vidare från puben till restaurangen. Men det är en hel del mindre poster också.

Budget på 700 är tufft att hålla.

Tandläkare, optiker och frisör – 320 kr (1 035 kr)

Frissan. För ett par år sedan gick det på 2 000 kronor per gång. Byte av frissa och justerade ambitioner gör stor skillnad.

Barnomsorg – 1 731 kr (2 152 kr)

Det här är en tung finansiell post för oss som sakta sjunker ihop. Vi är dock väldigt nöjda med det vi får för pengarna så ingen skugga över barnomsorgen.

I slutet på det inlägget finns lite grafer och där har jag bland annat en graf där jag drar bort kostnaderna för just barnomsorg och CSN. Just för att de försvinner i relativ närtid.

Hem –  9 752 kr (10 524 kr)

Denna post består av månadsavgiften i bostadsrätten och räntan på lånet. Vi bokför även TV-licens och el under denna post. Utöver det så är det saker för lägenheten så som gardiner, mattor och möbler som ingår. Det här är den post som vi avsiktligt hållit låg i 2014 och som jag skulle tro kommer ligga lite högre i 2015 då vi behöver anpassa möblerna lite till vårt boende.

Förra, förrförra, förrförrförra och förrförrförrförra månaden skrev jag: Det har varit full rulle med annat så denna månad har det blivit få inköp till hemmet. Det är lika sant nu! Det gör att min spådom om att kostnaderna här skulle öka något 2015 troligtvis är fel. Men det gör inget! Vi är inom budget.

Kläder – 300 kr (1 463 kr)

Inga inköp. Ett fel från förra månaden som rättats. Inom budget.

Transport –  2 992 kr (1 991 kr)

En tågresa till släkten och en när jag och barnen var ute på höstlovsbus med kusinerna. En hyrbil för att åka och titta på gården ingår också. Vi ha dessutom laddat våra busskort. Det mesta av det är kvar så i praktiken är kostnaden något lägre denna månad.

Vi har ju ingen bil men bränner ändå 2 000 kronor i snitt på transporter. Det tåls att fundera på. Varför är det så? Vi har 1 000 kronor som budget per månad andra halvåret. Rejäl budgetmiss!

Nöjen – 1 522 kr (1 055 kr)

Sambon och jag var på Spa innan pub och middag. Sedan var jag med barnen på höstbus som krävde inträde.

Försäkringar inklusive a-kassa – 310 kr (701 kr)

Sjätte månaden med 310 kronor. Vår ”new normal” efter insatserna vi gjort för att spara på denna post.

CSN – 3 695 kr (3 695 kr)

Vi nöter på utan extrainbetalningar.

Skatter och finansiella utgifter – 6 982 kr (816 kr)

Restskatt. Surt.

Semester – 0 kr (3 764 kr)

Medelkostnaden för semestern sjunker sakta ihop. Vi hade planerat en höstresa men ställde in den och tog en kväll på stan. Det blev nog billigare ändå. Men vi kommer hamna på cirka 3 000 kronor per månad för vår semester. Jag får alltså jobba lite mer än en månad om året för att betala vår semester detta år.

Studier – 1 909 kr (1 077 kr)

Kurslitteratur är svindyrt!

Övrigt –  6 290 kr (2 793 kr)

Datorinköp, ett stort apoteksinköp och ett kontantuttag, där det mesta av pengarna ligger kvar i plånboken, gör att det springer iväg. Förutom det ingår barnens månadspeng och deras abonnemangskostnader för mobilerna.

Förr i tiden gick det inte att räkna ut vad den här posten innehåll.

Grafik

I och med årsbokslutet för 2014 så vred jag och min sambo massor på våra siffror. Vi ville förstå och hålla ner våra utgifter. När vi knådade så såg vi att våra utgifter består av olika delar. Vi valde då att titta på de totala utgifterna och en variant som vi kallade ”lyxfria utgifter” där vi exkluderat alkohol, nöjen och semesterkostnader. ”Lyxfria utgifter” är vår referens för vad vi kan leva på idag om vi lever som vi gör – vilket är rätt snålt – men stryker de uppenbara utsvävningarna vi gör.

I och med att vi börjat skissa på ett sabbatsår om cirka 3,5 3 (eller är det 2 snart?) år så är det också intressant att titta på vad vi har för kostnadsbas då. Eftersom vi är hemma när vi har vårt/våra lediga år så utgår dagisavgifterna och vi räknar också med att vi då har betalat av studielånen för att förbättra kassaflödet. Dom två kostnaderna utgår då alltså då vi går på ledighet. Det gör att vi plottar en tredje utgiftsgraf där kostnaden för studiemedel och barnomsorg är exkluderade ur vår ”lyxfria” kostnad för att underlätta budgetering för sabbatsåret. Se den lila grafen nedan.

image

Det finns två stödlinjer i bilden. Den undre ljusblå är vad vi i princip har som lägsta möjliga kostnader nu (28 400 – Ett liv där vi tagit bort alkohol, semester och nöjen men räknar med att fasta kostnader och mat, transport mm följer våra genomsnittliga månadskostnad). Vilken nytta den gör här kan vi kanske prata om om ni vill men vi tyckte det var viktigt när vi diskuterade 2014s bokslut eftersom vi vill veta vad vi har för referensvärde på våra lyxfria utgifter.

Den övre rödliknande stödlinjen är vad vi skulle ha i snittinkomst om vi levde enbart på en lön och flerbarnstillägget. Målet är att våra fasta kostnader och normala levnadsomkostnader, det som vi kallar utgifter lyxfritt ovan aldrig ska överstiga denna nivå.

Den gröna grafen är skillnaden mellan Utgifter och Utgifter lyxfritt. Det är alltså kostnaden för nöjen, semester och alkohol. Den är här för att trenden är intressant och den visar vilken livstilsinflation alternativt vilken potential vi har i fortsatt förbättrad kostnadskontroll.

Läs gärna mer på sidan  ”Månadsutgifter och budget” som du hittar i bloggens huvud.

Eller varför inte bara gratta oss i kommentarsfältet och dela detta inlägg på Facebook eller Twitter. Dela kan du göra via de små ikonerna här nedanför.

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan! Följ på Twitter!

4 KOMMENTARER

  1. Oktober är alltid årets värsta månad för mig!
    I år tillkom dessutom 10000 kr för torkat gräs!
    Nu kan det bara bli bättre! ?

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna