Då har vi sparat ordnat i 1,5 år – Hur rika har vi blivit?

12
315

Den 29 april 2014 satte jag in våra första pengar på Avanza. Det var 50 000 kr som kom från försäljning av några prylar och jag satte pengarna i arbete i Citigroup. Tidigare hade vi lite fondpengar i storleksordningen 20 000 kr som vi sparat åt barnen, men sedan var det tomt i sparbössan. Så de 50 000 kronorna kan sägas vara starten på vårt aktiesparande, på det sätt vi sparar nu och starten var alltså ganska precis för ett och ett halvt år sedan.

Sedan dess har jag följt upp utvecklingen med jämna mellanrum och nu är det dags igen. På Avanza finns idag över 500 000 kronor. Dessutom har vi över 60 000 kronor på våra sparkonton. Det är en buffer som bland annat möjliggjort att vi kan säga upp försäkringar och planera för ett friare liv i inte all för fjärran tid. I tabellen nedan ser ni hur utvecklingen varit.

tillgangar-november
Tillgångarna på valda konton den 1 november 2015.

Jag kunde ha valt att redovisa mer av vår familjs ekonomi men begränsade mig till innehaven på Avanza och pensionssparandet då det är de viktigaste komponenterna för ett framtida liv som fri. Det som saknas och som också är viktigt är förmögenheten i lägenheten, dvs skillnaden mellan lägenhetens förmodade värde och vårt lån.

Som ni ser så har vi klarat den sura börsen under senare tid förhållandevis skapligt, men vi har stått och stampat lite. Nytt är att vi har likvida medel på ett sätt vi inte haft tidigare. Det är ett resultat av att vi sparar mer nu än tidigare så vi får pengar “över” efter att vi amorterat och satt undan de 20 000 kr vi köper aktier för varje månad. Ett rimligt antagande är att vi hamnar någonstans kring 2,5 MSEK i slutet på året om vi summerar på samma sätt som i tabellen ovan. Inkluderar vi minskningen av lånet också, vi amorterar 13 000 kr/mån, så innebär det att vi ligger en bra bit över 500 000 kronor per år i förmögenhetsökning. Inte illa faktiskt!

Pensionssparandet och PPM-pengarna ligger i stor utsträckning i aktier igen efter att ha legat i korta räntor under ganska lång tid.

Låt oss titta lite mer på portföljen hos Avanza. Första pajdiagrammet visar hur investeringarna är fördelade relativt olika industrisektorer. Jag har klassat om en del räntebärande ETNer från “övrigt” till “finans” så finansdelen ser ut som den ökat jämfört med tidigare jämförelse, men så är inte fallet alltså. “Finans” har relativt sett minskat medan “övrigt” har vuxit.

image(1)
Verksamhetsområden för våra innehav.

Vi har investerat mycket i USA ända sedan vi började spara men minskat andelen amerikanska bolag när möjligheten funnits. Nuvarande status framgår i bilden nedan. Bättre spridning än tidigare.

image(2)
Valutor som innehaven handlas i.

Innehaven i Avanzaportföljen är:

InnehavSenast föregående uppdatering gjorde vi för ett halvår sedan. Ni hittar den här.

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan! Följ på Twitter!

12 KOMMENTARER

 1. Kul med ett sånt transparent inlägg Onkel! Grymt jobbat med sparandet och jättebra jobb med bloggen :).

  Är det jag som missar eller har du lite råvaror i portföljen? Jag har faktiskt inte heller det men tänker att det kanske är hyfsat läge nu egentligen att köpa på sig, har du några såna tankar?

  • Hej Drömmaren,

   Tack. Jag har massor av olja och lite Norsk Hydro. De går under “energi” nu vilket kanske är tveksamt. Jag har dock inga rena gruvbolag. Jag borde nog köpa lite men jag orkar inte med hur mycket stora eländesbolag – som RDS och BP – som helst utan har nog främst som plan att fylla på med lite mindre svenska ett tag inom andra sektorer.

 2. Hejsan! Tack för en bra blogg – alltid kul att få följa med någon som delar ens tankar i deras resa mot finansiell frihet.

  Har förstått att du är väldigt aktiv i din stock picking och att du gärna väljer lite mer “obskyra” instrument, med målet att slå index såklart. Vore det inte då på sin plats att då jämföra sig mot OMXS30 eller S&P500? Alltså varje månad hålla koll på hur mycket bättre (eller sämre) man har levererat jämfört med index.

  Blir ju lite mer att hålla koll på då du även måste räkna in utdelningar från aktierna i värdet. Tror dock att det är väldigt sunt att ständigt hålla koll på hur ens egna strategi levererar jämfört med marknaden som helhet.

  MVH

  • Tack Adam,

   Jag har gjort val av aktier och instrument utifrån att jag tror börsen är högt värderad. Jag har förvaltar också pengar i pensionsfonderna, där det enbart är breda fonder som gäller. Därför har jag valt en annorlunda strategi för min portfölj på Avanza. Det är den främsta drivkraften till en del av valen. Sedan är jag förtjust i ett högt kassaflöde, det har ytterligare bidragit till val av ETNer i stället för tillväxtaktier.

   Så index intresserar mig inte så väldigt mycket just nu. Men med det sagt så tror jag att har mognat lite i aktiehandeln och mitt förhållningssätt till investeringar under resans gång. Det gör att jag står och väger lite. Antingen fortsätter jag att bygga upp en utdelningsmaskin eller så ser nog framför mig ett större inslag av indexbetonade ETFer framöver.

   Jag vet inte om jag svarar på din fråga, men som jag gjort mina investeringar för Avanza-portföljen så är index inte alls en referens, det är andra drivkrafter som är. En snabbflukt på grafer ger att jag följt globala index ganska väl under 1,5 år men haft en väldigt hög direktavkastning. På senare tid så har det gått lite mer “sådär”.

  • Jag säljer ogärna 🙂

   Oljebolag ser jag lite som i en korg så där får dom vara små innehav. Annars är målet att ha innehav kring 30-50 ksek så resten är under uppbyggnad. Jag köper ju på lite annat vis än exempelvis du som sparar och köper vid tillfälle. Jag köper alltid i slutet av månaden. Ofta en lite större post (8-10 ksek) och några mindre kring halva beloppet. Då blir portföljen lite såhär.

   Tyvärr har några bolag sprungit ifrån mig lite. MQ till viss del. Unibet helt sjuk mycket. Där vet jag inte riktigt …

  • Det är bara att spara så mycket det går 🙂

   Tjänstepension är det på 1,5 MSEK. PPM är inte större än så, jag har nog förvaltat lite dåligt. Sedan har jag ju pluggat och varit barnledig i många år så det tar väl ut varandra lite – tjänstepension och PPM.

 3. Inte helt olikt våra siffror. Det blir inte så mycket i PPM med “bara” 2,5% av inkomsten och dessutom med ett tak…men jag antar “alla bäckar små”. Vi har lite mindre i pension och ungefär dubbelt så mycket i “Nordnet portföljen”. Det är intressant att följa era framsteg!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna