Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Då har vi sparat ordnat i 1,5 år – Hur rika har vi blivit?

Den 29 april 2014 satte jag in våra första pengar på Avanza. Det var 50 000 kr som kom från försäljning av några prylar och jag satte pengarna i arbete i Citigroup. Tidigare hade vi lite fondpengar i storleksordningen 20 000 kr som vi sparat åt barnen, men sedan var det tomt i sparbössan. Så de 50 000 kronorna kan sägas vara starten på vårt aktiesparande, på det sätt vi sparar nu och starten var alltså ganska precis för ett och ett halvt år sedan.

Sedan dess har jag följt upp utvecklingen med jämna mellanrum och nu är det dags igen. På Avanza finns idag över 500 000 kronor. Dessutom har vi över 60 000 kronor på våra sparkonton. Det är en buffer som bland annat möjliggjort att vi kan säga upp försäkringar och planera för ett friare liv i inte all för fjärran tid. I tabellen nedan ser ni hur utvecklingen varit.

tillgangar-november

Tillgångarna på valda konton den 1 november 2015.

Jag kunde ha valt att redovisa mer av vår familjs ekonomi men begränsade mig till innehaven på Avanza och pensionssparandet då det är de viktigaste komponenterna för ett framtida liv som fri. Det som saknas och som också är viktigt är förmögenheten i lägenheten, dvs skillnaden mellan lägenhetens förmodade värde och vårt lån.

Som ni ser så har vi klarat den sura börsen under senare tid förhållandevis skapligt, men vi har stått och stampat lite. Nytt är att vi har likvida medel på ett sätt vi inte haft tidigare. Det är ett resultat av att vi sparar mer nu än tidigare så vi får pengar ”över” efter att vi amorterat och satt undan de 20 000 kr vi köper aktier för varje månad. Ett rimligt antagande är att vi hamnar någonstans kring 2,5 MSEK i slutet på året om vi summerar på samma sätt som i tabellen ovan. Inkluderar vi minskningen av lånet också, vi amorterar 13 000 kr/mån, så innebär det att vi ligger en bra bit över 500 000 kronor per år i förmögenhetsökning. Inte illa faktiskt!

Pensionssparandet och PPM-pengarna ligger i stor utsträckning i aktier igen efter att ha legat i korta räntor under ganska lång tid.

Låt oss titta lite mer på portföljen hos Avanza. Första pajdiagrammet visar hur investeringarna är fördelade relativt olika industrisektorer. Jag har klassat om en del räntebärande ETNer från ”övrigt” till ”finans” så finansdelen ser ut som den ökat jämfört med tidigare jämförelse, men så är inte fallet alltså. ”Finans” har relativt sett minskat medan ”övrigt” har vuxit.

image(1)

Verksamhetsområden för våra innehav.

Vi har investerat mycket i USA ända sedan vi började spara men minskat andelen amerikanska bolag när möjligheten funnits. Nuvarande status framgår i bilden nedan. Bättre spridning än tidigare.

image(2)

Valutor som innehaven handlas i.

Innehaven i Avanzaportföljen är:

InnehavSenast föregående uppdatering gjorde vi för ett halvår sedan. Ni hittar den här.

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan! Följ på Twitter!