Declutter – Att göra sig av med prylar

0
109

Decluttering – jag kom först i kontakt med ordet när jag började följa minimalistbloggar men hade stött på själva aktiviteten i arbetslivet – betyder ungefär att man ökar ordningen och minskar behoven av yta genom att minska antalet prylar. Det är inte organisera man gör, alltså sortera och ordna prylar, utan främst kastar, säljer eller ger man bort saker som inte används. Den svenska översättningen är rensa och den är riktigt bra, men den engelska termen declutter syns och används allt mer. Kanske är det för att ordet declutter bär på några värden som inte ordet rensa har. När vi rensar hemma så rensar vi ur något som blivit ohållbart. Kanske är det stora ting som åker, garaget görs fritt för bilen igen eller kläder vi aldrig använder får lämna garderoben. Det är en del i decluttra, men här pratar vi också om att konsekvent rensa ur på ställen där det inte är så naturligt. Sminkskåpet, smycketskrinet, verktygsboden, spiklådan, virkeshyllan och mösslådan är alla potentiella områden att decluttra.

Det är grymt belönande att decluttra, samtidigt som det kan vara jobbigt mentalt. Att kasta kläder som man inte använder eller inte kommer i på grund av vinterspäcket lagt sig lite väl tungt på vissa ställen, kan ta emot. Men när garderoben är luftigare så ser man kläderna som är kvar på ett annat sätt, behovet av plats minskar och stressen i form av en känsla av röra minskar.  Det gäller nästan alla områden. Färre prylar ger bättre översikt och ökad effektivitet.

 

 

Inom vissa produktionsenheter jag jobbat decluttrar man som en del i lean-arbetet. Komponenter som inte används säljs eller kastas. Saker som stegar, stolar, skräptunnor med mera som står i miljön ifrågasätts, ska de  finnas kvar eller har de spelat ut sin roll. Ska dom vara kvar så ska dom ha en ordnad plats och användas till något.  Allt för att öka effektiviteten och minska lokalbehoven. Personer som lagrar allt, antingen digitalt eller på hyllor och i kartonger kan få det tufft i sådan miljöer, och därför gnälls det ofta men det råder ingen tvekan om att det över tid är belönande att inte bara flytta runt och sortera saker utan att faktiskt göra sig av med dom.

Jag har decluttrat sedan vi började flytta och fortsatt. I början var det mera utrensning ”grande” men efterhand har det blivit mer decluttering av det hela. Sättet jag gjort på har varierat. De flesta grejor jag gjort mig av med har jag slängt eller gett bort. Några prylar har jag sålt. Men sedan vi flyttade har jag också fokuserat på att avsluta en rad projekt som låg halvklara. Det var främst cykelrelaterade projekt som hjulbyggen och belysningsprylar, som låg och skräpade halvfärdigt. Det tog mig mer än ett år att slutföra allt jag hade startat. Sjukt!

Lite intressant är det att inte går att kasta allt man borde i en vända. Det är min erfarenhet och en allmän sanning blad de som decluttrar. Jag gjorde mig av med massor av verktyg, men har massor kvar. Nu efter ett år i lägenheten så ser jag på många av prylarna med nya ögon. Det jag inte använt på ett år ska ju mycket till om jag helt plötsligt skulle vara i akut behov av.  Så nu går det lätt att kasta en hel del prylar igen.

Nu har vi kört en declutter-drive sedan vi några dagar. Linneskåp, elektronik, verktyg, kemikalier, medicinskåp och kläder är genomgångna i någon form. Men det finns mer att göra. Jag ska fortsätta med verktygen idag exempelvis.

Det är inte ovanligt att vi kastar hälften av allt vi har inom en yta eller område när vi börjar decluttra. Det är sjukt vad mycket man kan ifrågasätta av det man har hemma, saker som bara ligger där. Fyra skruvar, en spik, en tröja med ett hål i, två allergitabletter, fyra hostdämpande för barn 0-2 år, 1 liter bromsolja. Tänger, borrar med okänd dimension och status, skor som inte används, träningskläder. Varje litet beslut att spara något kanske känns rätt eller enkelt där och då, men resultatet växer snabbt till monsterhögar.

Att förenkla vardagen är något som ger utdelning varje dag, en del i det som gör våra liv enklare och effektivare och som i sig minskar känslan av ekorrhjul. Läs gärna Onkel Toms stugas manifest där jag leker vidare med just de tankarna.

Onkel Toms stugas manifest – Strategier för livet eller helt enkelt ett sätt att prata om var du är om 20 år

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna