Allt och hela fy fan

6
58

Jag är i Bergamo i norra Italien över helgen tillsammans med sambon. Vi är barnfria för första gången på mycket länge, kanske första gången sedan vår yngsta son föddes.

Det finns tidigare inlägg här på bloggen om Bergamo då jag varit här förut. Varför Bergamo kan man undra; jo, det är ett bra sätt att göra det mesta möjliga av det som bjuds. Ryanair flyger hit billigt, ja väldigt billigt om man är ute i tid. Flygen går bra tider på dygnet och Bergamos flygplats ligger väldigt centralt. Till och från flygplatsen tar man lokalbussen vilket gör det hela lika tidseffektivt som billigt.

Boende bokar vi via AirBnB i lägenhet så att vi kan laga delar av vår mat själva. Totalt sett går då resa, inklusive transport i Sverige och Italien och husrum på 3 500 kronor för två personer en helg. Restaurangerna är nog något billigare här ner och alkoholen vi köper likaså.

Vi är bara här två dagar och går runt i den fantastiskt vackra staden. Det räcker gott. Bergsbanorna, som det finns två av, omfattas av lokaltrafikbiljetten vi köper till lokalbussen. Sju euro för 72 timmars resande per person.

I går lördag så njöt vi mest av vädret till efter lunch men sedan blev det mycket kyrkbesökande. Bland annat så var vi inne i kyrkan tvärs över gatan där nunnorna hade sin kvällsbön. Magiskt! Dagen avslutade vi på det som kan vara Bergamos bästa restaurang.

Hur tror ni det här upplägget landar hos mina arbetskamrater? Jo, som det mesta jag gör nu för tiden så är det lite “annorlunda” tycker dom. Publika transporter i stället för taxi. Ingen hyrbil; inga planer på att fara halva Lombardiet runt på två dagar för att se “allt”; inte flådigaste hotellet i stan.

Första gången barnfri med sambon så hade dom slagit på stort. Allt och hela fy fan hade ingått. Men dom är inte här denna helg och jag vet att dom inte åker nästa heller. Dom har inte råd och/eller tid.

 

 

Utan sammanhang så är nog det här inlägget märkligt. Vi kan resa förhållandevis billigt en helg. Vem har inte gjort det? Men i praktiken så handlar det om mer för oss. Det indikerar att vi tagit tillbaka en del av kontrollen av våra liv som vi tappade när det snurrade på som mest. Att sätta sig själv i fokus, lita på egna förmågan och känna glädje i nuet, i det enkla. Då blir inköp i lokala affären nedanför vårt boende lika spännande som restaurangen vid någon turistattraktion. Tempot sjunker, kostnaderna minskar och utbytet ökar.

En allt och hela fy fan approach till resande är något helt annat än inställningen att göra det bästa möjliga med det som erbjuds här och nu.

Jag är sugen på att lära mig mer om resande till de lågkostnadsländer vi har i vår närhet. Baltikum, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern (?) etc. Om ni har uppslag eller erfarenheter får ni gärna dela med er i kommentarsfältet.

För att föregå frågor i kommentarsfältet: Nej, vi valde inte Flen denna helg, men det är naturligtvis med som en kandidat när liknande helger planeras framöver.

6 KOMMENTARER

 1. Låter väldigt prisvärt. Likaså kan man ju faktiskt komma undan "riktigt" billigt om man åker över till USA, lång framförhållning och airbnb hjälper en långt där. Baltikum låter intressant, har kollega som åkt över och hyrt stuga på sommarsemester har enligt denne varit väldigt bra och prisvärt.
  Tack för en mycket läsvärd blogg.

 2. Sedär! Här vräker man sig med utlandssemestrar!

  Även om vi har lite olika syn på privatekonomi så brukar även vi rata taxi till och från flygplatsen om bagaget tillåter det. Det är inte ovanligt att taxiresan nästan kommer upp i motsvarande belopp som för flygresan..

  Familjen Chansar mest gillar att "flygluffa" och vi har även besökt en flock lågkostnadsländer i Europa.
  – Krakow i Polen är ett måste och när man väl är där så bör man ta sig tid till att besöka Auswitch-Birkenau. Väljer man att hyra lägenhet i Krakow så kommer man riktigt billigt undan.

  – Rumänien är ruskigt billigt även om jag inte kan rekommendera min värsta ovän att stanna någon längre tid i Bukarest. Chaucheskus palats är väl trevligt att se men sen är det nog Transylvanien som gäller och där är det riktigt vackert.

  – Jag gillar verkligen Sofia i Bulgarien och även om det är en storstad så är det nästan genant billigt. Tydligen har Sofia en hög kriminalitet men det är inget vi har sett något utav.

  Tjeckien, Slovakien och Ungern är trevligt det med även om jag inte direkt tycker att det längre ör några lågkostnadsländer.

  Det är inte som förr när man som svensk var ett valutasvin vart vi än åkte 🙂

  Mvh//Cm

 3. Usa har vbro som konkurrerar med airbnb som är värt att kolla upp. Problemet är tiden tycker jag, även om det nog blir en sväng till västkusten snart. Det kan vara värt att notera att många jänkare tycker Europa är mer sevärt än USA. De flesta lyktstolparna i Bergamo har mer historia än hela USA.

  Baltikum skulle jag vilja lära mig mer om, helt klart.

  Tack.

 4. Vi vräker oss i fattigdom!

  Krakow har jag varit i, det undgår ingen att det är norra utposten på Habsburgska väldet. Auswitch har jag dock inte besökt, men jag har varit i Dachu och jag vet inte om jag orkar med ett monument över mänsklig ondska till. Men Polen ska nog få ett besök.

  Rumänien har jag aldrig varit i själ men jag har flera kamrater som jobbat där och dom är som du tveksamma, men det gäller ju att hitta rätt ställe i så fall. Bulgarien låter ju som en intressantare startpunkt i så fall.

  Tack för uppslagen!

 5. Kan varmt rekommendera Makedonien och Albaninen om du/ni är intresserade av kultur och något (nåja) udda resmål. Låg prisnivå, vackra landskap och fungerande infrastruktur (busar, tåg, hotel, etc…).
  /Nicke

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna