Ekonomi mars – bra med sparande trots stora utgifter

4
35

Mars är en månad som sticker ut då vi slutbetalade vår Mallisresa. Men trots den stora utgiften kunde vi nettospara denna månad vilket är helt unikt för oss. Normalt sett ligger vårt sparande kring 35 tusen kronor per månad, vilket gått ganska jämt ut med semesterposten, men eftersom vi hade rätt mycket pengar med oss från februari så kunde vi denna månad trots allt “rädda” 10 712 kronor till vår framtid. Det är helt nytt för oss att vara i ett läge där vi betalar semester för sex personer och ändå sparar pengar samma månad.

 Mat och hushåll

Allt du köper på ICA, eller snarare Lidl. Här ingår även receptfria läkemedel. Vi hade svårt att komma under 7 000 per månad för ett halvår sedan och målet blev då att “Mat och hushåll” plus “Alkohol” skulle ligga under 7 000 kr per månad vilket då kändes tufft att nå. Numera har vi en helt annan kostnadsnivå som referens som ni ser. Om vi skulle gå ännu längre tillbaka innan bloggen föddes så skulle jag inte varit förvånad om denna post legat mellan 10-12 tusen kronor. Helt otroligt vad lite fokuserande och kostnadsfokus kan göra!

Alkohol  

Jag skulle vilja sänka denna post då jag tycker det är onödigt med alkohol, men det är svårt. Som vårt liv är så är vi i stor utsträckning bundna till vårt hem och aktiviteterna för mig och min sambo är inte många. Då är mat och dryck en naturlig del i vår trivsel. Jag noterar dock att vi efter ett kvartal 2015 är rejält under 2014s medelvärde.

Äta ute

Inget speciellt att notera.

Tandläkare, optiker och frisör

Vi har haft mycket tandläkarräkningar ett tag och så några klippningar. Vi får nog se 2014 som ett bra år och vi får vara glada om vi kommer ner mot cirka 1000 kr per månad detta år. 

Barnomsorg

Oförändrat jämfört med 2014 vilket jag undrar om den kommer att vara hela året. Den här kostnaden kommer ändras radikalt hösten 2016 då det två minsta lämnar dagis, innan dess är det som det är.

Hem

Denna post består av månadsavgiften i bostadsrätten och räntan på lånet. Vi bokför även el under denna post. Utöver det så är det saker för lägenheten så som gardiner, mattor och möbler som ingår. Det här är den post som vi avsiktligt hållit låg i 2014 och som jag skulle tro kommer ligga lite högre i 2015 då vi behöver anpassa möblerna lite till vårt boende.

Kläder

Rätt mycket klädinköp även denna månad, men med vår i luften och fyra barn så drar det iväg lite då vårskor och vårjackor ska köpas, även om vi inte köper speciellt dyrt. Precis som kategorin “Hem” så tror jag att vi låg lite lågt – vi snålade – 2014 på ett sätt som kan vara lite svårt i längden. Så det lite högre medelvärdet är nog i linje med vad vi kan förvänta oss.

Transport

Besök hos släkten och en ganska aktiv månad ger högre reskostnader.

Nöjen

Ett föreningsmedlemskap för familjen. Den här posten tydliggör vår livsförändring ganska väl tycker jag.  

Försäkringar inklusive a-kassa

Det har tagit tid att bli av med alla personförsäkringar men nu är det klart. Det här är den post, tillsammans med mat och hushåll, som vi gjort mest aktiva åtgärder för att minska. Nu är det en hemförsäkring, livförsäkringar på de vuxna och a-kassa för två vuxna kvar i försäkringsskydd.

Vi sa upp fackmedlemskapet förra månaden men det har ännu inte slagit igenom.Vi är vårt egna lilla försäkringsbolag numera då även inkomstförsäkringen åker i och med detta. Jag har ju lovat att analysera just våra val kring försäkringar och får väl försöka göra det i mars april. Notera gärna att vi sparar 1 300 kronor per månad på denna post jämfört med 2014. Det blir 15 600 kronor per år vilket mer än väl motsvarar exempelvis inkomstbortfallet – som betalas av försäkringsbolagen – vid en månads sjukdom hos någon av våra barn. 

CSN

Vi nöter på utan extrainbetalningar. Om börserna fortsätter sitt rasande tempo så är det dock inte uteslutet att vi någon månad betalar av på lånen i stället för att köpa värdepapper.

Skatter och finansiella utgifter

Det är lite mer än ett år sedan vi bytte bank. Nu börjar dom ta betalt för Internetbanken. Kanske ett skäl att byta, det rör sig trots allt om 600 kr/år. Någon som känner till en bank utan avgifter?

Semester

Mallisresa för hela familjen och uppehälle får min och sambons resa i maj. 

Övrigt

Tv, mobilabonnemang, Netflix och apotek. Ovanligt mycket receptbelagd medicin drog upp beloppet denna månad trots att vi tyckte den posten var hög i februari.

Så! Vi får vara nöjda med mars även om utgifterna var stora. När jag skriver det här inlägget är vi ju en bra bit in i april och vi kan konstatera att resan var värd pengarna.

I och med årsbokslutet för 2014 så vred jag och min sambo massor på våra siffror. Vi ville förstå och hålla ner våra utgifter. När vi vred och vände så såg vi att utgifterna består av väldigt olika delar. Vi valde då att titta på de faktiska totala utgifterna och en variant som vi kallade “lyxfria utgifter” där vi exkluderat alkohol, nöjen och semesterkostnader.”Lyxfria utgifter” är vår referens för vad vi kan leva på idag om vi lever som vi gör – vilket är rätt snålt – men stryker de uppenbara utsvävningarna vi gör.

I och med att vi börjat skissa på ett sabbatsår om cirka 3,5 år (jag kallade den tre år i grafen) så är det också intressant att titta på vad vi har för kostnadsbas då. Eftersom vi är hemma när vi har vårt lediga år så utgår dagisavgifterna och vi räknar med att ha betalt av studielånen för att förbättra kassaflödet. Dom två kostnaderna utgår då alltså om tre år och jag har dragit dom kostnaderna från den lyxfria kostnaden och plottat i lila nedan. Hängde du inte med på lila linjen så är det ok. Den används endast för budgetarbetet inför vårt sabbatsår.

Det finns två stödlinjer i grafen. Den undre är vad vi i princip har som lägsta möjliga kostnader nu (28 400 – Ett lyxfritt liv med fasta kostnader och mat, transport mm). Vilken nytta den gör här kan vi kanske prata om om ni vill men vi tyckte det var viktigt när vi diskuterade 2014s bokslut eftersom vi vill veta vad vi har i kostnader som är svåra att rå på.

Den övre rödliknande stödlinjen är vad vi skulle kunna leva på – ha för utgifter totalt – om en av oss blev arbetslös idag och vi levde helt på en lön. Det är alltså en lön och barnbidraget som bygger upp till den nivån. Våra fasta kostnader och normala levnadsomkostnader, det som vi kallar utigifter lyxfritt ovan, ska aldrig överstiga denna nivå.

Den gröna grafen är skillnaden mellan Utgifter och Utgifter lyxfritt. Det är alltså kostnaden för nöjen, semester och alkohol. Den är här för att trenden är intressant och den visar vilken livstilsinflation alternativt vilken fortsatt förbättrad kostnadskontroll vi har. 

Avslutningsvis, ibland känner jag att vi uppfattas som annorlunda när vi håller i pengarna som vi gör. Har du samma känsla så kan det vara bra att läsa detta: The Sex Appeal of Non-Conformity.

4 KOMMENTARER

  1. Men! Mitt misstag, det var en önskan om värden i löptexten som jag råkade ta bort när jag skulle svara. Sorry! Jag ska se om jag kan föra in relevant data i löptexten nästa månad.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna