Hashfrittata – Living off the grid

0
121

Igår hade vi en riktigt lat dag hemma. Skälet var att vi hade en rejält blandad sjukkompott att vårda. De två äldsta barnen var helt däckade så vi var tvungna att ställa in alla familjeplaner och ligga lågt hemma. Jag och min sambo tog chansen att fantisera om livet. Om framtiden.

Ett sätt – kanske ett av de bästa sätten faktiskt – att öka sin frihet är att minska kostnadsbasen och sitt beroende till inkomst och prylar. Dessutom ompröva kraven på komfort. På engelska kallar vissa det här för att leva “a tiny life”, ungefär “ett litet liv”.

Från The Tiny Life. Del av sovdelen i en gammal vagn.

Thetinylife.com – en amerikansk site som handlar just om tiny living – är en mycket bra inspirationskälla till att leva enkelt och litet. Ibland i kombination, i bland var för sig. Det är nämligen inte så att alla som lever litet lever enkelt. För om man kan dra ner kostnaden och storleken på sitt boende så kan man unna sig en del annat vilket gör att många små bostäder är rena inredningsporren.

Naturligtvis är det inte bara amerikaner som lever litet. Här är från en svensk –  Bloggaren: Att leva det levande livet  – som lever på ett par tusen i månaden i sitt lilla hus anpassat för svenska förhållanden.

Har man nu börjat fundera på att leva litet, kanske dessutom lite ensligt, så är det naturligt att fundera på vad man kan göra för att öka självständigheten ytterligare. Då kan man titta på en site som heter Permis.com som handlar om Permakultur som i sig handlar om hållbart brukande men som har många naturliga kopplingar till minimalism, “tiny living” och självhushållning.

Inte minst tycker jag dom som sysslar med aquaponics – slutet kretslopp med fisk och grönsaksodling lite förenklat – i våra klimatzoner är kul att följa. Se exempelvis Frostyfish.

Vi har varit inne på att skära ner bostadsytan och göra oss fria från många måsten tidigare. Det går att göra detta genom att flytta till mindre lägenhet i stan vilket har sina klara poänger. Men nu fantiserar vi om att skapa något eget på egen mark. Ett Tiny House på egen mark. Vi har tittat på det här någon gång innan och tänkt köpa en bit mark och bygga något. Problemet är att nyetablering av bostäder känns svårt, även om det är mitt i skogen, så det enklaste är att köpa något som är relativt rätt från början. Skick spelar mindre roll då vi vill forma stället själva.

Gårdagen handlade mycket om ett liv där vi är skuldfria, lever bra men litet och nyttjar den tiden vi då får till att leva ett trevligt liv på den plats vi bor. Det innebär lite odling, enklare djurhållning, matlagning och kanske en rejäl dos “off the grid” tänk med egen el, ved och återvinning i så stor del som möjligt.

Ett riktigt intressant alternativ är att köpa en tomt relativt centralt och bygga något nytt där kring samma tankar. Det kan kanske bli en annan postning, eller om någon läsare har lästips. I en mer urban miljö så är nog ett passivt hus med integrerad odlingsmöjlighet det som är intressantast.

Rubriken undrar ni kanske över? Den kom till som ett skämt när vi diskuterade vad vi  ska äta när vi är självförsörjande. Med ägg och potatis från egen odling så ligger ju Frittatan bra till. Den gör sig bra med örtkrydda och växthuskapacitet lär det inte vara någon brist på där vi lever ensligt.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna