Knulla eller bila!?

6
173
Bakgrund och tankar kring språkbruk
Det inlägg som du kan läsa här nedanför börjande jag skriva under julledigheten 2014 efter diskussioner vi haft i familjen under julhelgen. Jag har sedan jobbat om inlägget ett antal gånger och övervägt att radera det.

Skälet till att jag började skriva var att jag tyckte flera personer i min omgivning pratade om bilen som något med enbart fördelar och att det var en stor uppoffring att inte ha bil. Vad jag tyckte var ju snarare att dom helt missat vad bilen (och livsstilen där bilen är så central) kostade dom, inte bara i pengar. Trots att hälsa, välbefinnande och livskvalité var uppe i diskussionerna så gick de inte alls fram. Inte heller det faktum att transporter blivit en av de viktigast delarna i livet för delar av min familj.

Ur den frustrationen så kommer också språket i inlägget i form av “Knulla eller bila”. Jag kunde valt “vad är väl ren luft om man får transportera sig”, “hälsa är underordnad transporter” eller “bilåkande är den grund varpå hälsa och välstånd frodas”. Men jag gjorde inte det. Dels hade det att göra med önskan om en rolig bloggrubrik, dels berodde valet av ord på den orimliga plats transporterna får ta på bekostnad av grundläggande mänskliga behov.  

Jul och nyårshelgen har inneburit det vanliga skrubbandet av våra fräscha intellekt mot resten av vår släkts mindre fräscha dito. Skrubbandet är alltid plågsamt, av många anledningar, och de livsval vi gjort på senare tid i vår familj retar samt skapar frågor och friktion utöver standardrepertoaren vi är vana att bli osams om.

Att vi inte ger våra barn fri tillgång till de senaste mobilerna gör min mor frustrerad och hon eldar naturligtvis upp våra barn, främst den äldsta, så att hon blir snudd på gråtfärdig, vilket ju är mysigt. Telefoner är illa, men mesta av allt är valet att inte ha bil det som stör våra nära.

Jag vet inte om jag är någon stor bilhatare, jag tycker mest det är skönt att slippa just nu. Men idiotin som finns i resonemanget kring bil är många gånger så irriterande att jag lockas till att uttala ganska radikala åsikter och uppfattas nog som både korkad och predikande i övrigas öron. Där under julmyset möts alltså två ståndpunkter som tar allt mer extrema positioner. Rätt meningslöst, men samtidigt lite utbildande, då flera basala synsätt på bil, familj och spenderande blir tydligt.

Rubriken lovade knullande tänker du och om du lugnar dig lite så kommer jag till det alldeles strax, men först tänkte bjuda på några citat, fritt plockade från mitt huvud, som kan tjäna som lite bakgrund och göra att du får ta del av vår julatmosfär.

Men du missar friheten som man har med bil.

Vi skulle inte kunna göra det här med barnen och jobb om vi inte hade bil.

Fan, att inte unna sig när man har råd. Cykla i regn och snö, med risk för livet.

Men hur gör ni med …

Med bil så kan man …

Varför är bilen så viktig? Om jag bara fick göra fyra saker så skulle jag välja: knulla, cykla, äta, sova. Eller varför inte så här: jag vill må bra så att

  • jag kan knulla,
  • träna och leva ute aktivt utomhus,
  • äta och dricka gott, gärna med dom jag gillar,
  • sova riktigt gott.

Ordningen är oviktig men allt bör upprepas per 24 timmar!

Är det här en konstig inställning tycker ni? Upplägget kanske skulle bli lite enformigt, men gör ett tankeexperiment där ni väljer en av dom saker jag radat upp ovan. Den aktiviteten fick ni bara göra en gång i kvartalet, inte oftare. De övriga aktiviteterna fick ni inte göra alls. Skälet är egentligen inte att ni inte får. Ni kan eller hinner inte göra övrigt för ni ska sysselsätta er med något annat.

Ärligt, vad vore detta annat som ni skulle göra i stället? Vad vore ni villiga att göra den prioriteringen för? Finns det något ni kan ge så mycket tid till att ni inte kunde göra punkterna ovan som får symbolisera enkla behov som är viktiga och basala för oss människor?

I min familj verkar man välja så här när frågan kommer upp vad som är viktigt: stressa, transportera sig, äta, sova. Eller kanske så här: stressa för att hinna med alla transporter; transportera sig på ett bekvämt sätt ensam; äta lite skitmat mellan transporterna; sova dåligt. Eller om det är transportera sig enbart kanske, allt annat verkar mindre viktigt.

Naturligtvis fungerar det här dåligt i längden.  Det är inte hälsan själv som vi pratar med på våra familjeträffar, om man säger så.

Flyttar vi oss från vår familjs trätor och generaliserar lite så är brist på vardagsmotion ett hälsoproblem som bland annat leder till högt blodtryck och ökad upplevelse av stress. I förlängningen leder det till sämre livskvalité. Uppenbara symptom är sömnproblem och stress och det leder knappast till mer knulla, om jag säger så.

Har du träffat en kvinna kåt som en kanin när hon är stressad och inte kan sova? Går du igång på män i sängen med sådan där snarkmask och bettskena? Krasst handlar det faktiskt om knulla eller bila i många familjer!

Men vad gör väl det, att hälsopriset är högt och mycket av det som gör livet värt att leva får väljas bort? Man får åka bil! Bekvämt. Ensam.

Bila eller knulla, det är faktiskt det som är frågan. Om knulla är för grovt för dig så välj “sova gott”. Jag kunde valt uttrycket “åka bil eller sova gott”, det är samma sak men inte lika kul. Det finns en konflikt mellan ständiga transporter i bil och möjligheten att ge tid och kraft till andra viktiga ting i livet! Jag vet inget om min familjs sexliv, men jag tycker dom och många andra i min omgivning alltså underskattar kostnaderna förenade med en livsstil som bygger på ständiga transporter och ett stillasittande liv.

Nytta bil Kostnad bil
Friheten i enklare transport Pengarna är låsta i din bil.=> Lägre frihet.
Totala kostnaden, du får mindre pengar. => Lägre frihet.
Transportmöjlighet som är:
– enkel,
– snabb,
– bekväm
Transport tar tid. Är den nödvändig? Transport är inte en så viktigt del i vårt liv (det märker man först när man inte har bil). – Varför inte laga mat och knulla? Varför åka? Vart åker ni hela tiden?

Du mår bra av att röra dig ute, enkel vardagsmotion i form av promenad eller cykeltur: – Hälsa och välbefinnande blir svårtillgängligt om du brukar bil.

Att köra bil är att vara väldigt låst. Det tar tid!

Avskildhet, till skillnad från kollektivtrafik Det är avskilt, bra AC … allt sådant är krav på ökad komfort, det begäret blir aldrig uppfyllt, tvärt om ska man försöka verka mot den typen av tankar, om du frågar mig.
Du behöver väldigt lite kunskap för att förflytta dig Att kunna verka i samhället och dra nytta av det som erbjuds är en viktig del i välbefinnandet. På samma sätt är kunskap och utrustning som gör att du enkelt kan komma ut i ditt närområde och njuta av livet viktigt. Att ständigt åka bil gör att du bygger för lite kunskap och resurser för andra viktiga aktiviteter i livet.

Jag försökte verkligen föra fram andra värden som ett bilfritt liv erbjuder där i familjemötet men det gick inte fram hos någon i familjen. Inte ens vad gäller faktisk kostnad i form av pengar ville dom vara med. Bilarna kostar inget att hålla igång tydligen. Så vi stoppade debatten och konstaterade att vi inte var överens.

Vi blev två grupperingar efter det, där jag med min “Glad, rik och knullandes” livsstil var i minoritet medan gruppen ” Sjuk, fattig och bilandes” trivdes när de bekräftade varandra. En i familjen hade ju köpt ny bil, femte fabriksnya på fem år. Ryggar dunkades. Man måste ju unna sig lite och utan bil klarar man sig ju inte, tydligen.

Jag har skrivit mer kring transporter och liv utan bil. Läs exempelvis Pillutta dig! Vi kan åka kollektivt som handlar om värdet i att lära sig använda kollektiva transporter.

Läs gärna Liv utan bils inlägg om kostnader kring bilägande där han fokuserar på de ekonomiska kostnaderna, vilket alltså endast är en del. Det var i hans blogg vår förändring startade för ett par år sedan.

6 KOMMENTARER

  1. Fan håller helt med dig. Förstår inte varför det allt blir tjafs när vi säger att vi handlar på matsmart så säger brorsan… Vafan ni har ju pengar varför riskera att barnen blir sjuka?! Eller nu när jag tar bussen till jobbet och vi ska sälja en bil då får man höra, men vafan sluta klydda det kan alltid behövas 2 bilar, hur ska du göra om den ni har kvar går isönder?.. Alltid dessa ifrågasättningar som egentligen inte är befogade och verkligen inte är deras bekymmer.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna