Bo på landet eller i stan – Vad säger ekonomin?

0
316

Bo på landet eller i stan? Funderar du på att flytta? Vi bodde på landet tidigare och flyttade in till stan. Från stort hus, bilar, husvagn, höns, eget garage, buskar, altan, gasolgrill och ett liv helt utan grannar. Pang in i centrala staden bara, med betong, grannar, hiss, dvärgparkeringsplats för min fina SUV och inte ens ett sketet förråd.

Bo på landet eller i stan?
Funderar du på om du ska bo på landet eller i stan?

 

Största utlösande faktorn till förändring var tiden för pendling och med en ständigt ökande barnaskara så steg även reskostnaderna snabbt. Pengarna och tiden sprutade iväg, helt utan fokus, och både jag och min sambo insåg behovet av förändring.

Så vi flyttade in till stan för att spara tid, pengar och få en hälsosammare vardag. Mest påtagligt är att vi sparar en väldans massa pengar. Hur olikt den vanliga uppfattningen om vad som är billigt och dyrt är inte det? “Vi flyttade in till stan för att spara pengar!”

Ekonomiska faktorer som påverkar valet att bo på landet eller i stan

Om dit mål inte är att konsumera så är det billigare att bo i stan. För om du måste ha stora bilar och köpa hus efter antal rum och kvadratmeter, ja då kan du ju på pappret komma billigare undan i förorten eller på landet. Men om du inte tror att “mer och större är bättre” utan i stället identifierar dina behov och använder sunda principer för att sköta din ekonomi och ditt hem så erbjuder centrala delar av staden stora fördelar. Genom att jobba med behoven du och din familj har, sträva efter att hålla ned kostnaderna, minska ytan som går åt som lagerplats och svinnet så styr man ekonomin och familjen lite mer som man sköter ett företag.

“Var ska jag vara för att dela kostnaden för min verksamhet med så många som möjligt?” är en bra fråga då. Vore jag börs-vd skulle jag säga “sträva efter synergier”. Det är svårt med synergier ju mer utsmetat samhället blir. Det är kärnan i varför svaret på “bo på landet eller i stan” blir till stans fördel. På landet får du nämligen köpa gungan själv. Det samma gäller för belysningsstolpen, snöröjningen, poolen, grillen, rosbusken, gräsklipparen. Du får köpa böckerna i stället för att låna dom. Många bygger biorum i stället för att gå på bio.

Exemplen kan göras många. En större stads fördelar är just möjligheten att nyttja samhället och ta del av det som du och andra redan betalat delar av. Gå i parkerna i stället för att försöka göra egen trädgård hemma. Leka i lekparkerna som finns. Gå på event som kommunen anordnar. Du får synergier i ditt hyreshus eller bostadsrätt. En klipper gräset åt hundra hushåll. En skottar till en port där det bor flera.

Sedan finns det mycket annat. Skit i bil – det är för idioter. Nyttja bytarsiter och Blocket som är mycket mer aktiva i städerna. Det går fortare att omsätta det du vill bli av med och hitta det du behöver. Med lite tur ligger biblioteket nära.

2015-12-12: Du kan vilja läsa inlägget: Då är gården köpt – Vi rullar på enligt plan.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna